Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνταξιούχοι: Πέντε εισοδηματικές ανάσες έως το 2024

Συνταξιούχοι: Πέντε εισοδηματικές ανάσες έως το 2024

Ερχονται αυξήσεις σε συντάξεις, επίδομα προσωπικής διαφοράς, απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα, αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης

Σε 5 σημεία επικεντρώνονται οι εισοδηματικές ανάσες της κυβέρνησης στους συνταξιούχους.

Τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το φθινόπωρο με την ψήφιση νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν το νέο έτος.

Τα 5 νέα μέτρα για τους συνταξιούχους προβλέπουν:

Αύξηση συντάξεων: Με βάση τα οικονομικά μεγέθη εκτιμάται ότι το 2024 η αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων θα ανέλθει σε 3,4%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024. Επισημαίνεται ότι από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1,7 εκατ. συνταξιούχους που πήραν φέτος αυξήσεις 7,75% θα έρθουν να προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Η ρύθμιση για το νέο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού. Θα προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την κλίμακα. Αντί του πέναλτι θα επιβάλλεται ένας έξτρα μικρός φόρος επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου. Το ύψος της φορολογικής σφήνας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10%-20%.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς. Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα προβλέπει την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Το μπόνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί στο τέλος του 2023.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα: Ενα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.

Αναμόρφωση Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Υπό εξέταση θα βρεθεί το φθινόπωρο η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της ΕΑΣ η οποία χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2010 καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024