Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των προσπαθειών»

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των προσπαθειών»

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη και σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μίλησε για καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης.

«Στη φάση αυτή, για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των όλων προσπαθειών, με μια αναγέννηση. Πρόκειται για μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, όχι μόνον για τον Νότο, αλλά για όλη την Ένωση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Μαδρίτη, παρά την εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, είναι μέρος της αναγέννησης αυτής».

«Σε ό,τι αφορά όλες τις ανθρωποκεντρικές πολιτικές αρμοδιότητάς μου -από την παιδεία, τον πολιτισμό, μέχρι τη μετανάστευση- η Ιταλία είχε ιδιαίτερα σημαντικό ρολό. Την ευχαριστώ και ζητώ να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, κυρίως για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως η διαφαινόμενη λύση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση, η οποία θα καλύπτει τις τρεις πιο σημαντικές πλευρές του, που είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και η αλληλεγγύη.

«H Αθήνα αλλά και η Ρώμη είναι αγκιστρωμένες σε αυτή τη λογική και είμαι πεπεισμένος ότι το νέο σύστημα, αυτό που προσεγγίζουμε τώρα, ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες τους. Σήμερα ευχαρίστησα την Τζόρτζια Μελόνι, διότι έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε. Και τώρα που μας μένει αυτό το τελευταίο, μικρό κομμάτι, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ιταλίας, στη συνολική διευθέτηση», είπε αρχικά.

«Στη συμφωνία που προσεγγίζουμε, έχουμε ένα σπίτι με τρεις ορόφους. Ο πρώτος είναι οι εξωτερικές σχέσεις, ο δεύτερος η διαχείριση των συνόρων, ο τρίτος η αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει πύλη εξόδου από τον όροφο της αλληλεγγύης, καθένας πρέπει να προσφέρει τη συμβολή του. Θα έχουμε, λοιπόν, μια διαρκή, ουσιαστική αλληλεγγύη, με το μείγμα -ακριβώς- που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Η συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται αύριο να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι και θα πάρει μέρος σε εκδήλωση με θέμα «Νέα στρατηγική για τη Μεσόγειο» μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Αναφερόμενος σε αυτή τη συνάντηση είπε πως το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη και ένα είδος οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πολιτικός μου μέντορας, έλεγε ότι «πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα, για να σταματήσουν, οι άνθρωποι, να πηδούν από το παράθυρο». Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω ένα πακέτo προτάσεων, με διαφορετικά σημεία για τις νόμιμες διαδρομές, μεταξύ των οποίων θα είναι οι λεγόμενες «δεξαμενές ταλέντων», η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης και η παροχή, σε φοιτητές, της δυνατότητας μετάβασης σε χώρες της Ένωσης».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024