Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας

Φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας

Πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη - Η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ανάπτυξη της Κίνας, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία για μηδενικές αυξήσεις τιμών προϊόντων τον Ιούνιο. Αυτό δείχνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχτεί πολύ σοβαρό πλήγμα, με τα νοικοκυριά να κρατούν κλειστά τα πορτοφόλια, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.

Οι αυξήσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μηδενικές σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και κατέγραψαν μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο. Την ώρα που ο επίσημος κρατικός στόχος για ανάπτυξη φέτος ανέρχεται σε 5%, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται σύμφωνα με τις αγορές να μην ξεπεράσει το 3% για φέτος. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μη δείχνει πολύ χαμηλό, αλλά είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα.

Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το Bloomberg, το διάστημα 2023-2028 η οικονομία της Κίνας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη σε ποσοστό 22%, που είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (11% περίπου). Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 2,1%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιαπωνίας 1,8%.

Παράγοντες των διεθνών αγορών εκτιμούν ότι τα νέα αυτά στοιχεία για τις τιμές θα πρέπει να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε απόφαση για νέα μείωση επιτοκίων, όπως έγινε και τον Ιούνιο. Επίσης πληθαίνουν οι φωνές για στήριξη της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα.

Τα στοιχεία για μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτά που δείχνουν ότι οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια για τα προϊόντα τους έχουν επίσης μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών. Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί εν μέσω παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.

Η οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο ύστερα από αυτή των ΗΠΑ και πλέον, όπως όλα δείχνουν, αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για ένατο συνεχή μήνα. Οι εξαγωγές που στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα κινεζικά εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη, μειώνονται ξανά.

Οι εξαγωγές

Τον Δεκέμβριο 2021 οι εξαγωγές από την Κίνα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως τον περασμένο Μάιο οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 284 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Στα προβλήματα της Κίνας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική και γεωπολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκόψει τη χώρα από την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία για μικροτσίπ.

Στο εσωτερικό της χώρας οι ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία και κατά συνέπεια πιο χαμηλά εισοδήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 20% και είναι τετραπλάσια από το εθνικό ποσοστό που καταγράφεται σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καταστολή του κυβερνώντος κόμματος στο Πεκίνο προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Η καταστολή αυτή δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και φιλόδοξους πτυχιούχους να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτόν.

Την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας αυτής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με τις αξίες των ακινήτων αυτών να καταγράφουν συνεχή μείωση.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024