Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Αιχμηρή κριτική χωρίς λαϊκισμούς

ΠΑΣΟΚ: Αιχμηρή κριτική χωρίς λαϊκισμούς

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η πασοκική παρουσία εντός της Βουλής να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς μιας διαφορετικής αντιπολιτευτικής τακτικής

Με την ανακοίνωση και την κατανομή των τομέων πολιτικής στους βουλευτές, πιθανώς μέσα στη μέρα, και τον ορισμό του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας (θέση που, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει να καλύπτει η Ευαγγελία Λιακούλη) κλείνουν και οι τελευταίες οργανωτικές εκκρεμότητες για τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η νέα πασοκική «σκιώδης κυβέρνηση» θα έχει το δικό της ενδιαφέρον, καθώς ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών εξελέγη για πρώτη φορά – ορισμένοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με πρώην στελέχη του κόμματος που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο, η στάση των βουλευτών, οι προτάσεις και ο έλεγχος της κυβέρνησης θα αποτελέσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την αιχμή του δόρατος αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ – το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η βασική αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στη ΝΔ.

Χρόνος υπάρχει αλλά δεν είναι άπλετος: έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη σημειώνουν πως μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει την επόμενη ηγεσία του, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής εντός και εκτός Βουλής.

Κοινή διαπίστωση τόσο εντός όσο και εκτός κομματικών ορίων είναι πως τα δύο μεγαλύτερα κεντροαριστερά κόμματα, παράλληλα με την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ τους μέχρι τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν σημείο καμπής για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Μέχρι τότε στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η πασοκική παρουσία εντός της Βουλής να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς μιας διαφορετικής αντιπολιτευτικής τακτικής, αιχμηρής μεν απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς τον λαϊκισμό που επέδειξε την τελευταία τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός που σημαίνει πως δεν θα περιορίζεται στα «όχι», αλλά θα προχωράει στις απαραίτητες συναινέσεις και θα κάνει αντιπροτάσεις όπου θεωρεί πως χρειάζεται.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε και τις πρώτες παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας: θα επαναφέρει τις έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο δρόμος αυτής της αντιπολίτευσης είναι δύσκολος, καθώς αφορά και την ιδεολογική διαμάχη που έχει προκύψει ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις τέσσερις φάσεις του εκσυγχρονισμού της χώρας, περιλαμβάνοντας τις μεταρρυθμίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου του Κώστα Σημίτη – με την επιμονή του το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την επιλογή να φέρει ως πρώτη μεταρρύθμιση την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, καθιερώνοντας την επικράτηση του στο πολιτικό κέντρο.

Παράλληλα τα «ναι» του ΠΑΣΟΚ θα έρχονται αντιμέτωπα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος πέταξε το γάντι για τη στάση Ανδρουλάκη στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024