Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Πως αμύνονται τέσσερις πόλεις

Καύσωνας: Πως αμύνονται τέσσερις πόλεις

Τέσσερις πόλεις που έχουν πληγεί σφοδρά από το νέο κύμα καύσωνα έχουν λάβει ειδικά μέτρα για να προστατεύσουν τους κατοίκους τους.

Καθώς ο επείγων χαρακτήρας του φαινομένου είναι αδύνατον να αγνοηθεί, πολλές τοπικές αυτοδιοικήσεις αναλαμβάνουν δράσεις για να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα στη θερμότητα.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας έσπασαν ρεκόρ για τις πιο καυτές θερμοκρασίες τους.

Το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller του Ατλαντικού Συμβουλίου, συνεργάζεται στενά με πόλεις σε όλο τον κόσμο για να προστατευθούν οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο στις επικίνδυνες επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης που προκαλείται από το Κλίμα.

Η Kashvi Ajitsaria από το εν λόγω Κέντρο εξηγεί πως κατάφεραν αυτές οι πόλεις να λάβουν μέτρα.

Σεβίλλη: Εντοπισμός και ονοματοδοσία κυμάτων καύσωνα

Η Σεβίλλη είναι πρωτοπόρα να ονοματίζει τα ακραία φαινόμενα καύσωνα. Μέχρι στιγμής, η Σεβίλλη έχει βιώσει δύο ονομαζόμενα κύματα καύσωνα: τη Zoe τον Ιούλιο του 2022 και τον Yago τον Ιούνιο του 2023.

Η ισπανική πόλη έχει ονομάσει κύματα καύσωνα μέσω ενός συστήματος ονοματοδοσίας και κατηγοριοποίησης που ονομάζεται proMETEO.

Αυτό το σύστημα, πιλοτικό από την Arsht-Rock σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβίλλης, παρακολουθεί την πρόγνωση του καιρού και κατηγοριοποιεί τα κύματα καύσωνα σε τρεις βαθμίδες που κυμαίνονται από το ελάχιστο (Κατηγορία 1) έως το πιο σοβαρό (Κατηγορία Τρία).

«Εκτός από την καλύτερη προστασία των κατοίκων της, αυτό το έργο δημιουργεί σημαντικό κοινωνικό διάλογο σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης και χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλες πόλεις να πιλοτάρουν παρόμοιες πρωτοβουλίες» λέει η Ajitsaria.

Μαϊάμι: Ο πρώτος Chief Heat Officer στον κόσμο αντιμετωπίζει τη ζέστη κατά μέτωπο

Το Μαϊάμι, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 32 βαθμούς, ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που διόρισε Chief Heat Officer (CHO), δηλαδή αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την ενοποίηση των δράσεων των τοπικών αρχών στην ακραία ζέστη.

Η CHO του Μαϊάμι, Jane Gilbert έχει συνεργαστεί στενά με τη δήμαρχο της κομητείας Miami-Dade Daniella Levine Cava για την έναρξη του σχεδίου δράσης για την ακραία ζέστη της κομητείας, το οποίο περιγράφει 19 βασικές ενέργειες για την προστασία των ανθρώπων από την υπερβολική ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης των σχολείων και της επέκτασης της πρόσβασης σε σκιά και νερό.

Έχει υλοποιήσει εκτεταμένες εκστρατείες για την περίοδο της ζέστης για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης.

Διαχειρίζεται επίσης κινητά Community Resilience Pods, τα οποία ενδυναμώνουν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τους στρεσογόνους παράγοντες του κλίματος μέσω εκπαίδευσης.

Freetown: Τα καλύμματα σκιάς υπαίθριας αγοράς προσφέρουν ανακούφιση σε περισσότερες από 2.300 γυναίκες

Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, η υπερβολική ζέστη είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους που δουλεύουν έξω, οι οποίοι περνούν πολλές ώρες δουλεύοντας σε ακραίες θερμοκρασίες.

Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι γυναίκες και κορίτσια, που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία και τις κοινωνικές επιπτώσεις από την υπερβολική ζέστη.

Η πόλη εγκατέστησε σκίαστρα για να καλύψει τρεις υπαίθριες αγορές, για ασφαλείς και άνετες αγορές σε ζεστές συνθήκες.

Το πρόγραμμα Market Shade Cover έχει δώσει σε περισσότερες από 2.300 γυναίκες της αγοράς καλύτερες συνθήκες εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες.

Ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην υγεία, την αλλοίωση των τροφίμων και τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από την υπερβολική ζέστη, αυτή η παρέμβαση έχει ωφελήσει ολόκληρες κοινότητες που εξαρτώνται από τις γυναίκες της αγοράς, λέει η Kashvi Ajitsaria.

Σαντιάγο: Οι νέες συνεργασίες προστατεύουν τους πιο ευάλωτους στη ζέστη εργαζόμενους

Παρόλο που η πρωτεύουσα της Χιλής έχει ένα δροσερό και εύκρατο κλίμα, το Σαντιάγο έχει καεί από ακραίες θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια.

Οι τοπικές αρχές υιοθετούν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων για τη δημιουργία ανθεκτικότητας στη θερμότητα, από την υποστήριξη πολιτικών προστασίας των εργαζομένων έως την παροχή κλιματιζόμενων ασθενοφόρων σε περισσότερες από 25 κοινότητες.

Η CHO του Σαντιάγο, Cristina Huidobro Tornvall, συνεργάστηκε με την Chilean Security Association, μια οντότητα που εκπροσωπεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Χιλιανούς εργάτες, για την προώθηση των μέτρων ασφάλειας για τη θερμότητα μεταξύ των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους. Μαζί, εκπαιδεύουν τους εργοδότες για το πώς να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης.

Στόχος της εταιρικής σχέσης είναι οι εργοδότες να θεσπίσουν πρακτικές για την προστασία των εργαζομένων τους και να παρέχουν υγειονομική κάλυψη στους εργαζόμενους που τραυματίζονται στην εργασία.

Για το σκοπό αυτό, η Chilean Security Association σχεδιάζει να παρακολουθεί πόσο συχνά οι εργαζόμενοι αναζητούν ιατρική περίθαλψη για έκθεση σε υπερβολική ζέστη, κάτι που θα βοηθήσει στην ενημέρωση των πολιτικών προστασίας των εργαζομένων.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024