Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Εξέδωσε στην Ουρουγουάη κατηγορούμενο για τον βασανισμό μέχρι θανάτου αγωνιστή της Αριστεράς

Ιταλία: Εξέδωσε στην Ουρουγουάη κατηγορούμενο για τον βασανισμό μέχρι θανάτου αγωνιστή της Αριστεράς

Απόστρατο αξιωματικό παρέδωσαν οι ιταλικές αρχές στην Ουρουγουάη, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς κατηγορείται ότι το 1973, περίοδο στρατιωτικής χούντας, βασάνισε μέχρι θανάτου νεαρό αγωνιστή της Αριστεράς.

Οι αρχές της Ιταλίας προχώρησαν στην έκδοση φυγόδικου απόστρατου αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων της Ουρουγουάης, που καταζητείτο στη χώρα του προκειμένου να λογοδοτήσει για τον βασανισμό μέχρι θανάτου νεαρού Αργεντινού, αγωνιστή της αριστεράς, το 1973, τα χρόνια της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι καραμπινιέροι.

Διεθνές ένταλμα

Ο Ερμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί το 2019 διεθνές ένταλμα σύλληψης (φωτογραφία, επάνω), παραδόθηκε προχθές Τετάρτη σε ουρουγουανούς αστυνομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ιταλικής χωροφυλακής.

Αναγνωρίστηκε και συνελήφθη στην Καπάτσο Πέστουμ, στην περιφέρεια Σαλέρνο, κοντά στη Νάπολη (νότια), υπό συνθήκες για τις οποίες δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος διέφευγε από το 2011, κατηγορείται από την ουρουγουανή δικαιοσύνη πως ευθύνεται για τον θάνατο του Αλτερ Χεράρδο Μοϊσές, μέλους του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (PRT) και του Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης (MLN), οργάνωσης της άκρας αριστεράς πιο γνωστής με την ονομασία Τουπαμάρος.

Πέθανε από τα βασανιστήρια

Τον Αύγουστο του 1973, δυο μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη, συνελήφθη από τον στρατό μαζί με άλλα δυο μέλη του MLN και μετήχθη στο γενικό αρχηγείο του 1ου τάγματος πεζικού Φλορίδα, όπου πέθανε κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που υπέστη, σε ηλικία 27 ετών.

Σύμφωνα με ιστότοπο ουρουγουανής οργάνωσης που καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να εντοπίσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατηγορούμενα για εγκλήματα, ο Ερμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο ήταν λοχαγός την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα και ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Είναι σήμερα 82 ετών.

Το 2011, το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί επί δικτατορίας (1973-1985).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024