Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Αχτσιόγλου αποφάσισε, ο Τσακαλώτος το σκέφτεται

Η Αχτσιόγλου αποφάσισε, ο Τσακαλώτος το σκέφτεται

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ τάσεις και ρεύματα βρίσκονται σε διαρκή ζύμωση και συσκέψεις για να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους, άρχισαν κιόλας οι πρώτες δημόσιες στηρίξεις στα πρόσωπα που αναμένεται να πάρουν μέρος στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα

Στις οκτώ και μία ημέρες για την καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (15 – 16 Ιουλίου) όπου θα έχουμε τις καταθέσεις υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, οι πρώτες αχνές στηρίξεις προβάλλουν.

Την ίδια ώρα που οι τάσεις είναι σε διαρκή ζύμωση και συσκέψεις για να χαράξουν τις κινήσεις τους. Ο Δημήτρης Βίτσας για παράδειγμα, είναι ο πρώτος που ανοικτά μίλησε για το ποιον προτιμά και σε ερώτηση (Open) για τις πολιτικές-ιδεολογικές διαφορές που έχουν ΑχτσιόγλουΤσακαλώτος στο σενάριο να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος σημείωσε: «Τεράστιες δεν έχουν, αλλά έχουν διαφορές. Εγώ για παράδειγμα είμαι πιο κοντά στις αντιλήψεις του Ευκλείδη». Συμπλήρωσε δε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πει ποιον προτιμά.

Σενάριο Τσακαλώτου

Η περίπτωση Τσακαλώτου είναι ζεστή, ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει ούτε στην πρόσφατη τριήμερη πανελλαδική διάσκεψη του ρεύματος της Ομπρέλας μια δική του κάθοδο. Βέβαια η δική του δυνητική υποψηφιότητα συναρτάται από μια σειρά άτυπων διεργασιών στο παρασκήνιο αλλά και προφανώς με τις τελικές δικές του προθέσεις. Δεδομένο πρώτον: Η Ομπρέλα τον θέλει επί της αρχής. Και προφανώς αφού παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της και με συμφωνία στα ταυτοτικά – ιδεολογικά του χώρου. Με τα προηγούμενα δεδομένα, αν ο Τσίπρας κατέβαινε εκ νέου για την αρχηγία, το σενάριο Τσακαλώτου ήταν σχεδόν βέβαιο και ως έκφραση μιας αριστερόστροφης πτέρυγας του κόμματος έναντι ενός «θολού» ανοίγματος.

Σενάριο Αχτσιόγλου

Και τώρα στο τραπέζι παραμένει το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά πολλοί το συνδέουν με τις κινήσεις της Εφης Αχτσιόγλου – που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στην κούρσα. Η πρόσφατη μάζωξη της Ομπρέλας αποτύπωσε από μεγάλη μερίδα της βάσης του διατασικού ρεύματος φιλικές προθέσεις προς την περίπτωση της πρώην υπουργού. Με την ίδια επίσης πολλοί συνδέουν την έτερη δυνητική υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση και σχεδόν προεξοφλούν πως ο μεσσήνιος βουλευτής θα κάνει πίσω αν τελικά η Αχτσιόγλου κατέβει – διατηρούν άριστες σχέσεις και καλούς διαύλους με τα εσωτερικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάριο Τεμπονέρα

Πάντως, στην κούρσα ή στο πόκερ που παίζεται, η πρώην υπουργός κέρδισε μια καλή πολιτική κριτική από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φαραντούρη – που επίσης ακούγεται εσχάτως για τις διεργασίες του κόμματος, θέλοντας ο ίδιος να διαδραματίσει έναν συνθετικό ρόλο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Αχτσιόγλου απευθύνεται στο Κέντρο.

Ερώτημα ή γρίφος παραμένει ο Διονύσης Τεμπονέρας για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Βάσει της τοποθέτησής του στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που είχε τα χαρακτηριστικά πλατφόρμας, δεν δηλώνει παρών στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ αν ισχύσει ο οδικός χάρτης που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή της επόμενης εβδομάδας (δηλαδή με τη σειρά: ΚΕ, διαρκές συνέδριο, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο).

Ο ίδιος εξάλλου έχει ταχθεί κατά των φαστ τρακ διαδικασιών, όμως οι πιο προσεκτικοί με τα συριζαϊκά κρατούν στάση αναμονής σε περίπτωση που ο οδικός χάρτης μεταβληθεί στην ΚΕ και άρα αλλάξουν οι αποφάσεις και του νεαρού εργατολόγου.

Το σενάριο των προεδρικών

Από τη μέχρι πρότινος προεδρική όχθη, παραμένουν ζεστά τα ονόματα των Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη και Ρένας Δούρου, ενώ εσχάτως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν και το όνομα του μεταβατικού πρόεδρου της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024