Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με 2,1 εκ ευρώ εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας.

Αποφασίστηκε η ολική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Το έργο η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 2.109.992,53 ευρώ εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), εκτός από την ολοκληρωμένη παρέμβαση αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του κτηρίου του Μουσείου προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, μουσειογραφική μελέτη, μελέτη φωτισμού και μόνιμη έκθεση.

Την σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα μπορείτε να δείτε εδώ:

Απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας όπου εκτίθενται τα ευρήματα ανασκαφών που διεξήγαγαν εξέχοντες αρχαιολόγοι όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος και ο Carl Blegen.

Τα εκθέματά του χρονολογούνται στην πλειονότητά τους στη μυκηναϊκή περίοδο (1680 -1060 π.Χ. περίπου), αν και υπάρχουν και άλλα ευρήματα των ιστορικών χρόνων.

Αναμφίβολα η έκθεση αποτελεί μια από τις αντιπροσωπευτικές και χαρακτηριστικές σε πανελλαδικό επίπεδο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του μυκηναϊκού πολιτισμού γενικότερα, την κατανόηση της ανακτορικής μυκηναϊκής τέχνης και των ταφικών πρακτικών στη Μεσσηνία.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού του μουσείου είναι απαραίτητη η ασφαλής μεταφορά των εκθεμάτων σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης και η επαναφορά τους στους μουσειακούς χώρους. Στο ίδιο πλαίσιο κρίνεται απαραίτητη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μόνιμης έκθεσης για την προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής, που αποκαλύφθηκαν σε παλαιότερες και σε πρόσφατες ανασκαφές.

Στόχος της μόνιμης έκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από ένα εύληπτο μουσειολογικό και μουσειογραφικό αφήγημα το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της προϊστορικής δυτικής Μεσσηνίας που διαμόρφωσε τη γένεση και την εξέλιξη του Υστεροελλαδικού πολιτισμού στην περιοχή. Έχει σχεδιαστεί το 1955 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό σύμφωνα με τα θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το κτίριο του Μουσείου -λιτής  γεωμετρίας-είναι διώροφο (Υπόγειο – Ισόγειο) και έχει χωροθετηθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Αποτελείται από τρεις κύριους όγκους, οι οποίοι αναπτύσσονται γραμμικά σε σειρά, ένας εκ των οποίων περικλείεται στις τρεις πλευρές από προστώο.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024