Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα: Όταν ο Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, για να... επιστρέψει

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα: Όταν ο Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, για να… επιστρέψει

Πριν από 10 χρόνια ο Ανδρέας Λοβέρδος ίδρυσε το δικό του κόμμα, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που διαλύθηκε έπειτα από ένα έτος.

Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το πρωί της Τετάρτης, δεν ήταν κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Λοβέρδος έφυγε από τη Χαριλάου Τρικούπη με δική του πρωτοβουλία, καθώς την προηγούμενη φορά που βρέθηκε εκτός κόμματος, ήταν έπειτα από απόφαση του τότε προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το 2012 ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα, της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΥ).

Με αφορμή αυτή την κίνηση, ο τότε πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε από το κόμμα, λέγοντας μάλιστα ότι ο κ. Λοβέρδος το έκανε «όχι ως ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος».

Ίδρυσε νέο κόμμα

Η άποψη του κ. Βενιζέλου επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, όταν ο γεννημένος στην Πάτρα πολιτικός προχώρησε στην ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος, με το όνομα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Τότε, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και 4.000 ακόμα άνθρωποι πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν «ένα κόμμα που θα παλέψει για αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος, για ανάπτυξη, για ευημερία, για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη».

Μάλιστα, τότε είχε υποστηρίξει ότι έδωσαν στο κόμμα το όνομα του στόχου τους: μιας νέας Ελλάδας.

Η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» ωστόσο, έμεινε στη… συμφωνία, καθώς δεν συμμετείχε αυτόνομα σε κάποια εκλογική αναμέτρηση για το εθνικό κοινοβούλιο.

Στις ευρωεκλογές του 2014, η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» συμμετείχε στη συγκρότηση της Ελιάς, τοποθετώντας στο ψηφοδέλτιο τον Ευθύμη Καρδαρά, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014, άλλαξε τα σχέδια του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς ανέλαβε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ επέστρεψε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αν και σε δήλωσή του υπογράμμιζε ότι το κόμμα δεν διαλύεται, αυτό άμεσα αδρανοποιήθηκε και διαλύθηκε οριστικά δύο μήνες αργότερα.

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδίκησε δύο φορές την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024