Ανταρσία Wagner: Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Σοϊγκού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον Πριγκόζιν
O Πριγκόζιν ξεκίνησε την πορεία προς τη Μόσχα με την απαίτηση να καθαιρεθεί ο Σοϊγκού
Η ανταρσία της Wagner απέτυχε χάρη στην «αφοσίωση του ρωσικού στρατού», υποστήριξε σήμερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, εκ των βασικών στόχων των στασιαστών, ο οποίος απευθύνεται δημόσια για πρώτη φορά από τα γεγονότα.
«Τα σχέδιά της απέτυχαν κυρίως διότι τα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επέδειξαν πίστη στον όρκο και το καθήκον τους», δήλωσε ο Σοϊγκού περιγράφοντας την στάση της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ρωσίας», η οποία «δεν επηρέασε» το έργο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία».
«Κανονικότητα» μετά την ανταρσία
Ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε την ανταρσία (23-23 Ιουνίου) με διατυπωμένο στόχο την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Σοϊγκού και του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ ως «ανίκανων». Η ανεμπόδιστη προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς την Μόσχα διακόπηκε έπειτα από συμφωνία Πριγκόζιν-Κρεμλίνου με μεσολαβητή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν μία εικόνα «κανονικότητας» μετά την ανταρσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πόζαρε μαζί με στρατιώτες ή είχε επανειλημμένες και απροσδόκητες επαφές με πλήθη ανά την Ρωσική Ομοσπονδία.
Άφαντι Γκερασίμοφ και Σουροβίκιν
Την μεθεπομένη της ανταρσίας της Wagner η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Ρώσου υπουργού Αμυνας κατά την διάρκεια επιθεώρησης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ομως, σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger, το οπτικό αυτό υλικό είναι προγενέστερο της ανταρσίας. Στην συνέχεια, ο Σοϊγκού εμφανίσθηκε σε συνεδρίαση μαζί με τον Πούτιν. Μέχρι σήμερα, δεν είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις.
Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ωστόσο δεν έχουν εμφανισθεί δημόσια μετά την ανταρσία. Ανάμεσά τους ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, υποδιοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι έχουν συλληφθεί ή παυθεί.
- Live η συζήτηση για τον προϋπολογισμό – Τέταρτη μέρα αντιπαράθεσης στη Βουλή
- «Το MTV ήταν σαν την Καμπούλ. Κορίτσια που έπιναν τεκίλα, υπάλληλοι που διακινούσαν κοκαΐνη, πυρκαγιές στα γραφεία»
- Χρέη στον ΕΦΚΑ: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι εισπρακτικές – Σ’ αναμμένα κάρβουνα οι μικροοφειλέτες
- Έτοιμοι για γιορτές στα μπλόκα οι αγρότες, εντείνουν την πίεση στο Μαξίμου – Με τα τρακτέρ στα δικαστήρια Λάρισας σήμερα
- «Ζω από θαύμα για ακόμη μία φορά»: Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκη ο Άρης Μουγκοπέτρος
- Καλογερόπουλος: «Ήταν κόκκινη το μαρκάρισμα στον Τσικίνιο – Έπρεπε να δοθεί πέναλτι για χέρι του Ράτσιτς»
- Κίνηση στους δρόμους: Καθυστερήσεις σε Κηφισό και Αττική Οδό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- NCAA: «Καυτός» Αβδάλας ξανά και νέα νίκη για το Βιρτζίνια Τεκ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 15.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/youcef-boukhatem-r5KZ_UAvUe8-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442