
Νόσος των λεγεωνάριων: Για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί το ECDC
Η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα το 2021.
Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα έφτασαν τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων στην Ευρώπη το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προειδοποιεί έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά και κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα, προκάλεσε 10.720 γνωστά κρούσματα πνευμονίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει την ΕΕ συν τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.
Από τα κρούσματα αυτά, τα 704 είχαν θανατηφόρο κατάληξη.
Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιστοιχούν το 75% των περιστατικών του 2021, ενώ η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 29 κρούσματα του 2020 και τα 45 του 2019.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα με 8,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Ασαφής η αιτία της αύξησης
Σύμφωνα με το ECDC, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση του 2021, αν και η μεταβολή είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, τη γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις υποδομές υδροδότησης και αλλαγές στα μοτίβα του καιρού.
Το 2021 υπήρξαν επίσης 895 κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων που συνδέονται με ταξίδια, αριθμός αυξημένος κατά 38% σε σύγκριση με το 2020.
Αυτό πιθανώς οφείλεται στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία Covid-19.
Για την πρόληψη της μετάδοσης συστήνεται η απολύμανση και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, δικτύων υδροδότησης και δεξαμενών νερού.
- Στενά του Ορμούζ: Από την έντονη κινητικότητα στην ακινησία – Το σοκαριστικό βίντεο των 12 δευτερολέπτων
- LIVE: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
- Super League 2: Σωτηρία για την Ελλάδα Σύρου και την Athens Kallithea (0-0), υποβιβάστηκε το Αιγάλεω (3-2)
- Διαπραγματεύσεις με τον Ιράν με ή χωρίς τον Βανς; – Σύγχυση, καθώς ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τον… Τραμπ
- Οι ενδεκάδες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για το ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής των play-off
- Ερωτήματα για θανατηφόρο τροχαίο στην Ηλιούπολη – Η σύζυγος του 64χρονου θύματος στο in
