Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Τουλάχιστον 20 νεκροί αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το Human Rights Watch

Συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Τουλάχιστον 20 νεκροί αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το Human Rights Watch

Τι αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ένοπλοι σφαγίασαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα σε ενέδρα στο δυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο των διακοινοτικών συγκρούσεων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους μέσα σ’ έναν χρόνο, ανέφερε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Κατά τη ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την 26η Ιουνίου στήθηκε ενέδρα από παραστρατιωτικούς «Μομπόντο» εναντίον φορτηγού που μετέφερε κυρίως εμπόρους της φυλής Τέκε κοντά στο χωριό Μουλούνου, στην περιοχή Κουάμουθ (επαρχία Μάι-Ντόμπε), βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Κινσάσα.

«Οι δράστες της επίθεσης κατόπιν έβαλαν φωτιά στο όχημα», αναφέρει η HRW σε κείμενο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της.

Τον Ιούνιο του 2022 ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της φυλής Τέκε, που θεωρούν τους εαυτούς τους γηγενείς και ιδιοκτήτες χωριών κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, και μέλη της φυλής Γιάκα, που εγκαταστάθηκαν εκεί μεταγενέστερα.

«Κλιμακώθηκε με γενικευμένη βία»

«Η σύγκρουση κλιμακώθηκε με γενικευμένη βία, αφού πολλοί αγρότες, κυρίως Γιάκα, απέρριψαν την αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης της γης που τους ζητούν παραδοσιακά οι φύλαρχοι Τέκε», εξηγεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ομάδες που αυτοαποκαλούνται Μομπόντο «στρατολογούν κυρίως μέλη των λεγόμενων ‘μη γηγενών’ κοινοτήτων, των Γιάκα, Σούκου, Εμπάλα, Εντίνγκα και Σόγκο» κι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον «χωριών των Τέκε» χρησιμοποιώντας «ματσέτες, ακόντια, κυνηγετικά τουφέκια και στρατιωτικά τουφέκια εφόδου», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΛΔ Κονγκό διεξήγαγαν επιχειρήσεις, τις πιο πρόσφατες τον Μάιο, αλλά «δεν κατάφεραν να τερματίσουν τη βία», διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν «εκατοντάδες» θανάτους και ανάγκασαν «χιλιάδες» ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Η ανασφάλεια εμποδίζει πολλούς μαθητές να υποβληθούν στις εξετάσεις του τέλους της [σχολικής] χρονιάς», ενώ η εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους δεν έχει καν αρχίσει, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η HRW υπενθυμίζει πως στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση δημιούργησε «επιτροπή έρευνας για να ερευνηθούν καταχρήσεις από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας».

Όμως, επισημαίνει, «εκατοντάδες δράστες επιθέσεων που παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν σε κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης χωρίς καν να ελεγχθεί το προφίλ τους».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση ανέθεσε σε ορισμένα πρόσωπα –που περιγράφονται ως ‘ηθικοί αυτουργοί’ της διακοινοτικής βίας σε επικήρυξη της αστυνομίας– να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε κοινότητες σε διένεξη και να βοηθήσουν να αφοπλιστούν παραστρατιωτικοί Μομπόντο».

«Αντί να δοθεί τέλος στα εγκλήματα, η έλλειψη λογοδοσίας για τους φερόμενους ως δράστες και υποκινητές εγκλημάτων βαθαίνει τη δυσπιστία μεταξύ κοινοτήτων και οδηγεί σε νέες φρικαλεότητες», προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024