Την ανοδική του πορεία συνέχισε το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές τον Μάρτιο του 2023. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα να αγγίξει τα 6,9 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 28% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της ΕΕ, οι εξαγωγές τον Μάρτιο κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε 21,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα αλευροποιίας, τα παρασκευάσματα φρούτων, τους καρπούς με κέλυφος και τα λαχανικά καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τρεις κύριοι προορισμοί των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη, τα σιτηρά και τα προϊόντα καπνού, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Οι τρεις κύριες χώρες εισαγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ ήταν η Βραζιλία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.