Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Εκτίναξη τιμών σε αυγά, ρύζι, ελιές και χοιρινό κρέας στο α΄τρίμηνο 2023

ΕΕ: Εκτίναξη τιμών σε αυγά, ρύζι, ελιές και χοιρινό κρέας στο α΄τρίμηνο 2023

Η αύξηση των τιμών «φρέναρε» στον χαμηλότερο ρυθμό τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα το πρώτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο, αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τους δείκτες τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων.

Συγκρίνοντας το α΄ τρίμηνο του 2023 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά για το ίδιο καλάθι προϊόντων (+17%). Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με τον ρυθμό μεταβολής του προηγούμενου τριμήνου (+26% μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 4ου τριμήνου 2022).

Γρίπη των πτηνών και τιμές στα αβγά

Σε αυτό το καλάθι προϊόντων, σημειώθηκαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις τιμών για τα αυγά (+60% κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ), το ρύζι (+51%), τις ελιές και τους χοίρους (και τα δύο +49%). Η συνολική αύξηση των τιμών στην ΕΕ για τα αυγά αντανακλούσε όχι μόνο την έλλειψη σιτηρών σε ζωοτροφές και τις μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών (γρίπη των πτηνών) στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων έχει καταστεί πιο ακριβή. Οι αγρότες πρέπει να κάνουν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που θα χρησιμοποιηθούν ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία. Ενώ οι τιμές της παραγωγής συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του 1ου τριμήνου του 2023, το ίδιο αυξήθηκε και η τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) στην ΕΕ στο σύνολό της. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 11% για το ίδιο καλάθι εισροών.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η μέση τιμή τόσο της γεωργικής παραγωγής όσο και των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι πιο έντονοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής σημειώθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (+33%). Μια ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο το 2023 οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω των τιμών. Η Λιθουανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-2%).

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+29%), την Πολωνία (+20%) και τη Σλοβακία (+19%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στην Ολλανδία (+1%), στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο (+3%).

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024