Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιτανικός: Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι έχουν εμμονή με το διάσημο ναυάγιο – Η σαγήνη των… επικίνδυνων αποστολών

Τιτανικός: Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι έχουν εμμονή με το διάσημο ναυάγιο – Η σαγήνη των… επικίνδυνων αποστολών

«Σίγουρα δεν είναι ένα φτηνό χόμπι. Αλλά αξίζει την κάθε δεκάρα του».

Για τους πιο τολμηρούς από τους πλουσιότερους του κόσμου, ο ουρανός (δεν) είναι το όριο και το ίδιο ισχύει για τον πυθμένα της θάλασσας.

«Ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα θα ήταν ύπνος δίχως όνειρα», έγραψε κάποτε ο Τζον Στάινμπεκ, εξηγώντας σοφά τη σαγήνη που ασκεί ο κίνδυνος σε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον σε αυτούς που έχουν τα χρήματα και τα μέσα για να κάνουν ταξίδια και να γεύονται εμπειρίες, που οι περισσότεροι μπορούν μόνο να φαντάζονται.

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ανάμεσα στους 5 επιβάτες του υποβρυχίου Titan, που έχει χαθεί στον Ατλαντικό, κάπου κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, επιβεβαιώνοντας τρόπο τινά την κατάρα που λέγεται ότι κουβαλά αυτό το παλιό και πολύκροτο ναυάγιο, είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ και ο Πακιστανός «συνάδελφος» του, Σαχζάντα Νταούντ μαζί με τον 19χρονο γιο του Σουλεμάν.

 Οι «χρυσοί» επιβάτες

Ο πρώτος, 58 ετών, έκανε την περιουσία του πουλώντας ιδιωτικά τζετ και κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Guinness για προηγούμενα ακραία ταξίδια, ενώ ο δεύτερος, 48 ετών, είναι ο αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά.

Σε ανάρτηση του στο Instagram το Σάββατο, ο Χάρντινγκ έγραφε ότι «επιτέλους» θα ξεκινούσε την κατάδυση των 12.500 ποδιών (3.81χλμ) στις 4 το πρωί της Κυριακής και ότι ήταν «η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023».

Το δίχως άλλο δεν ήταν το πρώτο ταξίδι του στα απύθμενα βάθη των ωκεανών, αφού έχει ήδη ταξιδέψει στον Τάφο των Μαριανών,  το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων.

Και επειδή όποιος μπορεί να κατέβει πολύ χαμηλά δεν διστάζει να φτάσει σε μεγάλα ύψη, ο Χάρντινγκ ήταν πέρυσι ένας από τους έξι ανθρώπους που επέβαιναν στην πέμπτη πτήση με ανθρώπους του σκάφους Blue Origin New Shepard του Τζεφ Μπέζος που έφτασε σε ύψος 351.000 ποδιών (107 χλμ.) πάνω από τη γη.

Ακριβή μου… περιπέτεια

Οι περιπέτειες αυτές δεν είναι φθηνές. Οι προαναφερθέντες έδωσαν 250.000 για το εισιτήριο που θα τους έφερνε σε απόσταση αναπνοής από το ναυάγιο στην εταιρεία εξευρενητικού τουρισμού Oceangate, που ανήκει επίσης σε έναν δισεκατομμυριούχο τον Αμερικανό Στόκτον Ρας, ο οποίος αγνοείται μαζί τους. Στο σκάφος επέβαινε και ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί, που έχει κάνει το ταξίδι αυτό άλλες 30 φορές, γι’ αυτό και είναι γνωστός ως «Mr Titanic».

Όπως λέει και το βίντεο της σχετικής διαφήμισης: «αυτή δεν είναι μια συναρπαστική βόλτα για τους τουρίστες, είναι πολλά περισσότερα, μια μοναδική εμπειρία οκτώ ημερών».

Ο Άαρον Νιούμαν, ένας επιχειρηματίας από τον τομέα της πληροφορικής που συμμετείχε σε προηγούμενη κατάδυση στον Τιτανικό με την Oceangate, αναφέρει στον Guardian: «Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια βόλτα στη Ντίσνεϊλαντ. Υπάρχει μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος εκεί κάτω, τεράστιες προκλήσεις».

«Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μοναδικά πράγματα, που έχω κάνει ποτέ. Έχω πάει στο Έβερεστ, αλλά αυτό είναι πιο ξεχωριστό, γιατί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αναμφίβολα, αυτή θα είναι η καλύτερη εμπειρία ολόκληρης της ζωής μου», λέει ο ίδιος.

Από όλα έχει ο μπαξές

Για την ιστορία, ένα ταξίδι στο διάστημα κοστίζει λιγουλάκι παραπάνω. Συγκεκριμένα φήμες θέλουν το κόστος για δυο εισιτήρια σε μια πτήση της Blue Origin να ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Στο μεταξύ, αυξάνονται και πληθύνονται αυτοί που ασχολούνται με τέτοια πανάκριβα ταξίδια ακραίων εμπειριών.

Εκτός από τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτη της εταιρείας διαστημικού τουρισμού, Virgin Galactic, ο οποίος πούλησε 800 εισιτήρια προς 450.000 δολάρια το ένα σε όσους θέλουν να πετάξουν στα 260.000 πόδια (80 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη και να βιώσουν μερικά λεπτά μηδενικής βαρύτητας, ο Πάτρικ Γούντχεντ, εξερευνητής της Ανταρκτικής έχει στήσει την εταιρεία White Desert Antarctica μέσω της οποίας πηγαίνει στο νότιο Πόλο όσους έχουν να πληρώσουν εισιτήριο 98.500 δολαρίων.

Τέλος ο ορειβάτης, Γκάρετ Μάντισον, πραγματοποιεί ταξίδια στο Έβερεστ με τιμή εισιτηρίου 93.500 δολάρια. Ο ίδιος μάλιστα καυχιέται ότι ακόμη και στο βουνό των 8.000 μέτρων, οι καλεσμένοι του μπορούν να κάνουν ντους με φυσικό αέριο και  να φάνε t-bone μπριζόλες μαγειρεμένες από έναν σεφ παγκόσμιας κλάσης

Όπως άλλωστε έχει σχολιάσει ο ίδιος σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής Secret Lives of the Super Rich «Σίγουρα δεν είναι ένα φτηνό χόμπι. Αλλά αξίζει την κάθε δεκάρα του».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024