Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας - Τι κάνουν Πατούλης και Τζιτζικώστας

Δημοσκόπηση για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας – Τι κάνουν Πατούλης και Τζιτζικώστας

Δημοσκόπηση της Alco για τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου

Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών να είναι υπόθεση του νυν Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη με αντίπαλο τον δήμαρχο Αγίου Ιωάννη Ρέντη – Νίκαιας, Γιώργου Ιωακειμίδη, δείχνει έρευνα της Alco.

H έρευνα που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, έγινε ταυτόχρονα στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, την περιφέρεια Αττικής και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

  • Να σημειωθεί ότι τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Γιώργος Πατούλης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχουν μία και δύο συνεχόμενες θητείες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα:

  • Οι πολίτες και στις δύο περιφέρειες ιεραρχούν ως σοβαρότερα προβλήματα το κυκλοφοριακό με 24% και 18% για Αττική και Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα και τις υποδομές υγείας με 21% και 30% αντίστοιχα, ακολουθούν η οδική ασφάλεια, η διαχείριση απορριμμάτων και το πράσινο περιβάλλον.
  • Ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο και τη δράση του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι στο εντυπωσιακό 50%, με αντίστοιχο ποσοστό στο αν πρέπει να επανεκλεγεί Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπολείπεται κατά 10 μονάδες (40%) στο βαθμό ικανοποίησης από το έργο και την δράση και κατά 16 μονάδες (34%) στο αν πρέπει να επανεκλεγεί.
  • Στην πρόθεση ψήφου, παρ’ ότι είναι ακόμη νωρίς, είναι φανερό ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 48% φλερτάρει με την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, ο αντίπαλός του Σωκράτης Φάμελλος κινείται στο 10% με τους υπόλοιπους υποψηφίους σε μονοψήφια ποσοστά.
  • Διαφορετική είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη να προηγείται με ποσοστό 33% κάτι που οδηγεί με βεβαιότητα σε δεύτερο γύρο, ενώ βασικός του αντίπαλος αναδεικνύεται ο Δήμαρχος Αγ. Ιωάννη Ρέντη – Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης με 15% και ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά ο π. Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός 11% αλλά και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης 10%.
  • Με δεδομένη την πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα του Σ. Φάμελλου δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή ανόδου στα ποσοστά του στην πορεία προς τις κάλπες του Οκτωβρίου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατεβαίνει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, δεν δείχνει καμία αξιόλογη φθορά από τις δύο θητείες του ως Περιφερειάρχη.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης κινείται σε πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο. Παρ’ ότι προηγείται με καθαρή διαφορά, ο δεύτερος Γιώργος Ιωακειμίδης τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστός και στους κατοίκους της υπόλοιπης Αττικής γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια ανόδου των ποσοστών του. Η υποψηφιότητα του παλαίμαχου Γ. Σγουρού δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα τον χώρο της κεντροαριστεράς. Η φθορά του Γ. Πατούλη από την πρώτη θητεία του δείχνει σημαντική ειδικά συγκρινόμενη με τα ποσοστά του Α. Τζιτζικώστα.
  • Συμπερασματικά στις δύο εμβληματικές περιφέρειες τόσο από πλευράς πληθυσμού όσο και από πλευράς διοικητικών κέντρων και υποδομών η κατάσταση δείχνει αμετάβλητη για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά πιο ρευστή για την Αττική, με δεδομένο ότι θα έχουν προηγηθεί ο εθνικές εκλογές, η αυτοδιοικητική ψήφος αναμένεται σε όλη την επικράτεια να είναι πιο χαλαρή σε σχέση με την κομματική προτίμηση των ψηφοφόρων.

Προβλήματα

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα που έγινε σε 1.000 πολίτες, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αττικής είναι το κυκλοφοριακό με 24%, οι υποδομές υγείας με 21%, το πράσινο περιβάλλον με 11%, όπως και η οδικής ασφάλεια και η διαχείριση απορριμμάτων με 10%.

Στην Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα είναι οι υποδομές υγείας με 30%, το κυκλοφοριακό με 18%, η διαχείριση των απορριμμάτων με 11% και η οδική ασφάλεια με 10%.

Μοιρασμένες είναι οι γνώμες των πολιτών της Αττικής σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση σήμερα σε σχέση με 4 χρόνια πριν.

Το 35% λέει ίδια, το 32% χειρότερη και το 30% καλύτερη. Στο ερώτημα για την ικανοποίηση από το έργο του κ. Πατούλη το 25% λέει σίγουρα όχι και το 25% μάλλον όχι ενώ το 22% μάλλον ναι και το 18% σίγουρα ναι.

Στο ερώτημα αν ο κ. Πατούλης πρέπει να επανεκλεγεί το 52% απαντά όχι και το 34% ναι ενώ ένα 14% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Ως προς τις αυθόρμητες απαντήσεις των πολιτικών για το ποιον θα ψήφιζαν στην Αττική, το 33% λέει Πατούλης, το 15% Ιωακειμίδης, το 11% Σγουρός, το 10% Πρωτούλης, το 4% άλλος.

Στην Κεντρική Μακεδονία το 34% λέει ότι είναι μάλλον ικανοποιημένο από το έργο του Απ. Τζιτζικώστα και σίγουρα ναι το 16%. Μάλλον όχι λέει το 22% και σίγουρα όχι το 19%.

Θετική γνώμη για τον νυν περιφερειάρχη έχει το 58% και αρνητική το 30%. Για τον βασικό του αντίπαλο, Σ. Φάμελλο, αρνητική γνώμη έχει το 18%, θετική το 25% ενώ το 45% δεν ξέρει ώστε να κρίνει.

Το 49 λέει ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο Απ. Τζιτζικώστας και το 37% λέει όχι ενώ στις αυθόρμητες απαντήσεις το 48% λέει ότι θα ψήφιζε Τζιτζικώστα, το 10% Φάμελλο και το 6% Παπαστεργίου.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024