Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη ομιλία-απάντηση Τραμπ στις κατηγορίες: «Δεν κυνηγούν εμένα, αλλά εσάς»

Η πρώτη ομιλία-απάντηση Τραμπ στις κατηγορίες: «Δεν κυνηγούν εμένα, αλλά εσάς»

Ενώπιον 2.000 Αμερικάνων που μαζεύτηκαν το Σάββατο 10 Ιουνίου να τον ακούσουν στο Columbus της Τζόρτια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την πρώτη του απάντηση στις κατηγορίες εναντίον του.

Για άλλη μια φορά ο Τραμπ δήλωσε την αθωότητά του στο ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τζόρτζια και τον στόχο του να καταργήσει, όπως είπε, τον «προκατειλημμένο ομοσπονδιακό μηχανισμό επιβολής του νόμου».

«Στην τελική δεν κυνηγούν εμένα. Εσάς κυνηγούν – και εγώ απλώς στέκομαι εμπόδιο στο δρόμο τους», είπε ο Τραμπ.

«Το γελοίο και αβάσιμο κατηγορητήριο εναντίον μου από το εργαλειοποιημένο «υπουργείο Αδικίας» της κυβέρνησης Μπάιντεν θα χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», είπε. Το έχουν πει και οι Δημοκρατικοί. Αυτή η άγρια δίωξη είναι μια παρωδία της δικαιοσύνης».

Ο πρώτος πρόεδρος που κινδεύει με φυλάκιση

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του κατηγορητηρίου 37 σημείων εναντίον του Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ για φερόμενο σχεδιασμό ενός σχεδίου για να κρατήσει υπό την κατοχή του ευαίσθητο υλικό από την εποχή που ήταν πρόεδρος.

Ο Τράμπ φέρεται όχι μόνο να απέκρυψε απόρρητα έγγραφα, αλλά είπε ψέματα σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και ερευνητές για την εμπλοκή του.

Εάν οι κατηγορίες επαληθευτούν, τότε ο Τραμπ κινδυνεύει να είναι ο πρώτος πρόεδρος στις ΗΠΑ που θα φυλακιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

«Η μία κατηγορία έγινε 34»

Ο Τραμπ χλεύασε επανειλημμένα το κατηγορητήριο και αποκάλεσε τον Σμιθ «εξοργισμένο» και είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν μια «άρρωστη φωλιά ανθρώπων που πρέπει να καθαριστεί».

«Πήραν μια κατηγορία και την έκαναν 37», είπε ο Τραμπ. «Είναι μια πολιτική επιτυχία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλήθος αντιμετώπισε θετικά τον Τραμπ -με κάποιους να κρατάνε πλακάτ που έγραφαν «Το FBI είναι το DNC για την KGB»- παρά το γεγονός ότι είναι σε μια Πολιτεία στην οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ βρίσκεται επίσης υπό έρευνα στην Πολιτεία για το εάν παραβίασε τον νόμο όταν ζήτησε τηλεφωνικά από τον Ρεπουμπλικανό υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ να «βρει» περισσότερες από 11.000 ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει την πολιτεία το 2020.

Το πλήθος αποδοκίμασε τον Raffensperger όταν ο Τραμπ ανέφερε το όνομά του.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους φορούσαν αυτοκόλλητα με μια κόκκινη γραμμή πάνω από τη λέξη «εκλογικές μηχανές», υποδηλώνοντας την πεποίθηση ότι πίστευαν ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί.

Ηχηρές απουσίες

Ο Κεμπ και οι περισσότεροι από τους εκλεγμένους αξιωματούχους της πολιτείας της Τζόρτζια έλειπαν από την εκδήλωση. Ο Raffensperger είπε στο Fox News το απόγευμα του Σαββάτου η απουσία τους ήταν σχεδιασμένη. Είπε ότι οι κάτοχοι αξιωμάτων σε όλη την πολιτεία «δεν προσκλήθηκαν».

Ο Ρεπουμπλικανός Αντικυβερνήτης Burt Jones, όπως επίσης και η συντηρητική σύμμαχος του Τραμπ, βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ, την οποία ο πρώην πρόεδρος ανέβασε στη σκηνή.

Μερικοί ομιλητές απέφυγαν τελείως το ζήτημα της κατηγορίας του Τραμπ, εστιάζοντας τα σχόλιά τους σε πιο παραδοσιακά κλισέ των Ρεπουμπλικανών, όπως η κριτική των ομοσπονδιακών δαπανών, ο Μπάιντεν και η απάντηση της κυβέρνησης στον κορονοϊό.

«Αν θέλετε να φτάσετε στον Πρόεδρο Τραμπ, θα πρέπει να περάσετε από εμένα, και 75 εκατομμύρια Αμερικανούς όπως εγώ», είπε ο πρώην υποψήφιος κυβερνήτης της Αριζόνα, Κάρι Λέικ, στους Ρεπουμπλικάνους της Τζόρτζια την Παρασκευή το βράδυ. «Και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μέλη της [Εθνικής Ένωσης Τυφεκίων] με κάρτες. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας».

Ο Τραμπ στις δημοσκοπήσεις

Πάντως, όπως αναφέρερει και το NBC για τους συντηρητικούς σε όλη τη χώρα, το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ δεν αντιπροσωπεύει την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά μάλλον ένα εργαλειοποιημένο υπουργείο Δικαιοσύνης που διευθύνεται από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το χρησιμοποιεί για να βάλει στόχο τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Η εργαλειοποίηση της ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου αντιπροσωπεύει μια θανάσιμη απειλή για μια ελεύθερη κοινωνία», έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης, ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ. «Γίναμε μάρτυρες για χρόνια μια άνιση εφαρμογή του νόμου ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις».

«Γιατί τόσο ζήλος στην καταδίωξη του Τραμπ αλλά τόση παθητικότητα για τη Χίλαρι και τον Χάντερ», πρόσθεσε.

Αλλά ως επί το πλείστον, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν τον Τραμπ ή προσπάθησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το τι υπάρχει στο κατηγορητήριο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είχε διαφωνίες με τον Τραμπ από το 2020, είπε ότι «είναι βαθιά προβληματισμένος που βλέπει αυτό το κατηγορητήριο να προχωρά» και την χαρακτήρισε «θλιβερή μέρα για την Αμερική».

Εν μέσω της καταιγίδας, η εκστρατεία του Τραμπ προχωρά προς τα εμπρός προσδοκώντας να σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, όπως έκανε για λίγο τον Σεπτέμβριο, αφού ομοσπονδιακοί πράκτορες έψαξαν το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο ως μέρος της έρευνας απόρρητων εγγράφων, και ξανά τον Μάρτιο όταν ο Τραμπ καταγγέλθηκε στη Νέα Υόρκη με τους ισχυρισμούς ότι παραποίησε αρχεία που σχετίζονται με χρήματα που φέρεται να πλήρωνε για να καλύψει υποθέσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης στη Τζόρτζια, η πλευρά Τραμπ δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που τον δείχνει να προηγείται του DeSantis με 44-21 στην Αϊόβα και να δηλώνει ότι είναι ο «ξεκάθαρος πρωτοπόρος» στην Πολιτεία που θεωρείται βασική για τον DeSantis.

Με πληροφορίες από NBC

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024