Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Γιατί έγινε πράσινος ο Θερμαϊκός Κόλπος; - Τι λένε οι επιστήμονες

Θεσσαλονίκη: Γιατί έγινε πράσινος ο Θερμαϊκός Κόλπος; – Τι λένε οι επιστήμονες

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί

Σε αποκρουστικό θέαμα έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός Κόλπος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και φέτος έκανε την εμφάνισή του το φυτοπλαγκτόν.

Εάν περάσει κάποιος από το σημείο θα δει πως είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γωνίες κοντά στο κράσπεδο, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα λύματα, ενώ η έκτασή του αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εμφάνιση αυτού του φαινομένου που έχει παρουσιαστεί και τα προηγούμενα χρόνια στον ευτροφισμό, στην αύξηση δηλαδή του φυτοπλαγκτού στα νερά του Θερμαϊκού εξαιτίας της νηνεμίας και της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ τονίζουν πως το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως σε κλειστούς κόλπους.

Παράλληλα επισημαίνουν πως δεν είναι επικίνδυνο φαινόμενο και πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος αναφέρει πως «πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται δύο-τρεις φορές το χρόνο. Μένει για λίγες μέρες και σιγά-σιγά αποσυντίθεται. Εκτός κι αν φυσήξει ο Βαρδάρης και το πάει προς τα μέσα. Πρέπει να το συνηθίσουν οι πολίτες. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως σίγουρα προκαλεί ένα αποκρουστικό θέαμα. Άλλες χρονιές είναι ακόμα πιο έντονο οπτικά, με την εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας».

Μιλώντας στο ethnos.gr, εξηγεί πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και χαρακτηρίζει το καραβάκι που μαζεύει ποσότητες φυτοπλαγκτού από τον Θερμαϊκό ως «ημίμετρο».

«Σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην παραλία είναι το αποχευτευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρει λύματα και βρόχινο νερό στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές βροχοπτώσεις και ξέρουμε ότι το πολύ νερό μεταφέρει ακόμα και αρουραίους στη θάλασσα. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας κι έτσι συγκεντρώνεται το φυτοπλαγκτόν στην παραλία» καταλήγει.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024