Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν η Δικαιοσύνη συναντά τον σπουδαίο ποιητή Κ. Π. Καβάφη

Οταν η Δικαιοσύνη συναντά τον σπουδαίο ποιητή Κ. Π. Καβάφη

Εκδήλωση για να παρουσιαστεί η καφαβογενής ποιητική συλλογή του γενικού γραμματέα του ΚΕΛΔ , Προέδρου Εφετών Δημήτρη Ορφανίδη ,με τον τίτλο «Τρίτος Κύκλος Αρδεύσεων»

Η Δικαιοσύνη συναντά τον σπουδαίο ποιητή Κ. Π. Καβάφη σε μία εκδήλωση  που πραγματοποιείται  160 έτη από τη γέννηση και τα 90 έτη από το θάνατο του ποιητή του Ελληνισμού,  από τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ)  και τον  εκδοτικό οίκο «Ελκυστή» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων και το Σύλλογο Φίλων Προσκοπισμού Ελλήνων Προσκόπων Αιγύπτου που παρουσιάζουν την καφαβογενή ποιητική συλλογή  του γενικού γραμματέα του ΚΕΛΔ , Προέδρου Εφετών Δημήτρη Ορφανίδη ,με τον τίτλο «Τρίτος Κύκλος Αρδεύσεων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, ώρα 18.30  στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών , στην οδό Γ. Σεπτεμβρίου 56.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός εθνικής Οικονομίας . Ομιλητές θα είναι ο κ. Κώστας Γιαβής, Καθηγητής Φιλολογίας του ΑΠΘ και η κ. Λυδία Γιαννοπούλου, Δικηγόρος Αθηνών.

Ποιήματα από τη συλλογή θα απαγγείλουν Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, καθώς και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, κατά την έναρξή της, ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας, συνθέτης και σολίστ κ. Μιχάλης Σουρβίνος και καθ’ όλη της διάρκειά της η Χορωδία του ΣΑΕ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη κ. Γιάννη Λαζαρίδη, η οποία θα ερμηνεύσει μελοποιημένα από τον ίδιο ποιήματα του Καβάφη.

Ένας Καβαφογενής δικαστής

Ο Δημήτρης Ορφανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι Πρόεδρος Εφετών και ΓΓ του ΔΣ του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών ( ΚΕΛΔ ) αλλά και ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή στη Γερμανία στο Εργατικό Δίκαιο. Στον νομικό εκδοτικό οίκο «Σάκκουλα» έχει εκδώσει το 2019 τη μελέτη «Η Κοινωνική Αρχή και η δεσμευτικότητά της στις έννομες τάξεις της παγκοσμιοποίησης», ενώ, αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό νομικό τύπο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ΕΕ ως υπεύθυνος του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου από το 2008 έως το 2011.Το 2014 σε αυτοέκδοση και από τον ψηφιακό εκδοτικό οίκο «24grammata» εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Δασυνόμενον Έψιλον». Στον λογοτεχνικό εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης «ΕΛΚΥΣΤΗΣ», από το 2018 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τη νουβέλα «Εγγαστρίμυθος Θεός» και τις ποιητικές συλλογές «Η Κοινωνία των Πωλητών», «Τρίτος Κύκλος Αρδεύσεων» και «Cyborg Sapiens». Αυτή είναι η πρώτη ποιητική συλλογή στην Ελλάδα με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενδεχομένως και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο διοργάνωσης του τρίτου ποιητικού διαγωνισμού του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών έχει μιλήσει στους νέους κρατουμένους των φυλακών Αυλώνα για την ποίηση.

Δ. Ορφανίδης

Ο Δημήτρης Ορφανίδης ασχολείται ιδιαίτερα με τον Καβάφη. Το 2018, από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» εξέδωσε το δοκίμιο «Ο 21ος αιώνας του Κ.Π.Καβάφη – Μία Discipline De Vie», το οποίο αποτελεί καινοφανή ερμηνεία του καβαφικού έργου και συνιστά διεύρυνση της έρευνας για αυτό. Το 2020 εξέδωσε τον «Τρίτο Κύκλο Αρδεύσεων» ( Εκδόσεις «Ελκυστής»). Πρόκειται για μία ποιητική συλλογή που αποτελείται από 150 ποιήματα γραμμένα με τον τρόπο του Καβάφη. Ο Βασίλης Βασιλικός, επίτιμο μέλος του ΚΕΛΔ, στην παρουσίαση του συλλογικού έργου «Ποιητική αδεία» στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη το 2018, όπου δημοσιεύονται κάποια ποιήματα από τον «Τρίτο Κύκλο Αρδεύσεων» είπε, ότι ο Ορφανίδης γράφει με τον τρόπο του Καβάφη, αλλά δεν τον μιμείται και τον χαρακτήρισε ολοκληρωμένο ποιητή.

Πρόχειρα στο χαρτί

Η συλλογή δεν υπήρξε σύλληψη του ποιητή από την αρχή. Τον Μάρτιο του 2012 έγραψε έναν στίχο σε καβαφικό ύφος πρόχειρα σε ένα χαρτί, το οποίο και άφησε στην άκρη. Τρεις μήνες αργότερα το βρήκε ανάμεσα σε άλλα και γράφτηκε το πρώτο ποίημα. Έτσι, τελείως απρόσμενα, από τον Ιούνιο του 2012 έως και τις αρχές του 2020, έγραφε και δούλευε το ένα ποίημα μετά το άλλο. Η θέαση της Ιστορίας είναι το κοινό σημείο του Ορφανίδη με τον Καβάφη. Η δύναμη του συμφέροντος, ο κυνισμός και ο εκμαυλισμός αρχόντων και αρχομένων, η προώθηση του ψεύδους πίσω από την επίκληση ιδανικών, η έπαρση, η δουλεία και εθελοδουλεία, η στυγνή πολιτική αντίληψη ηγετικών φυσιογνωμιών και εθνών, η διείσδυση στην πραγματική αιτία των γεγονότων, η αποδοχή αληθειών ως απόλυτων, η εξαφάνιση και η επικράτηση θρησκειών, τα συναισθήματα που γεννούν οι ιστορικές μεταβολές, η εκμετάλλευσή τους, αλλά και η μικρότητα στον χώρο της ίδιας της ποίησης, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τη βάση του έργου, με έμπνευση πρόσωπα και γεγονότα ανά τους αιώνες που ο Καβάφης είτε δεν τα έζησε, είτε ουδέποτε απασχόλησαν τη δική του ποίηση.

Ο «Τρίτος Κύκλος Αρδεύσεων» εκδόθηκε μέσα στην πανδημία και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστεί στο κοινό. Τελικά, όπως η ίδια η ζωή αποφάσισε, η παρουσίαση της συλλογής έρχεται ως επιστέγασμα πέντε διαλέξεων που έδωσε ο Ορφανίδης για τον Καβάφη στο Πολεμικό Μουσείο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023, τις οποίες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο YouTube και δύο ομιλιών του στο 2ο ΓΕΛ Περιστερίου και 1ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, μετά από σχετικές προσκλήσεις.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024