Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη ζητά μετά την κυνική δήλωση για τους καρκινοπαθείς ο Σπύρος Πνευματικός

Συγγνώμη ζητά μετά την κυνική δήλωση για τους καρκινοπαθείς ο Σπύρος Πνευματικός

Κυνική στα όρια της απανθρωπιάς η δήλωση του γιατρού Σπύρου Πνευματικού, υποψήφιου της ΝΔ, για την αντιμετώπιση καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου. Πράττοντας σωστά μετά το σάλο ζητά συγγνώμη, που θα είχε όμως περισσότερη δύναμη αν δεν απέδιδε το θέμα που προέκυψε σε παρερμηνεία.

Μνημείο κυνισμού χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση του υποψηφίου της ΝΔ και καθηγητή Ιατρικής κ. Σπύρου Πνευματικού, που ουσιαστικά αμφισβήτησε την ορθότητα της ιατρικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου, βλέποντας μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από την αλλαγή της. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αμερικής που στα περισσότερα μυαλά είναι ταυτισμένη ειδικά στο θέμα των υπηρεσιών υγείας «με το έχεις λεφτά ζεις, δεν έχεις λεφτά καλή τύχη…».

Οι αντιδράσεις δικαίως ήταν οργισμένες, κατακεραυνώνοντας και τη ΝΔ, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες ο τομέας της Υγείας και κατ’ επέκταση οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνησή της, με αποτέλεσμα να παραμένουν τραγικές οι ελλείψεις που κοστίζουν ζωές, βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα. Αφορμή οι τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων που ίσως αν είχε πάει το ασθενοφόρο έγκαιρα ή αν υπήρχε νοσοκομείο σωστά στελεχωμένο για την αντιμετώπιση του περιστατικού σήμερα θα ήταν στο θάλαμο και όχι στον τάφο.

Στην δεύτερη αυτή δε προεκλογική περίοδο που η συζήτηση γίνεται για πιο ουσιώδη θέματα η Αντιπολίτευση επιμένει στις προθέσεις της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας, για σκόπιμη απαξίωση του ΕΣΥ και για υποβιβασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ώστε να μη χρειαστεί να διατεθούν περισσότεροι πόροι. Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδείξει την αφοσίωση της ΝΔ στη στήριξη της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και επισκεπτόμενος το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, -τραγική ειρωνεία πραγματικά- ο υποψήφιος του Σπύρος Πνευματικός κάνει αυτές τις δηλώσεις.

«Το συγγνώμη»

Ο Σπύρος Πνευματικός μετά το σάλο που δημιουργήθηκε έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη – πληροφορίες θέλουν να υπήρξε παρέμβαση και από το κόμμα της ΝΔ, που του εξέφρασε τη δυσφορία του.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας», γράφει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Πνευματικός.

Ωστόσο, η επιλογή του να αποδώσει σε παρερμηνεία των λεγομένων του το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν ήταν καθόλου σοφή, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. Και αυτό γιατί στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ξεκάθαρα τι προτείνει και λέει.

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ωστόσο, θα έλεγε η μέση λογική, επιστημονικού καθαρά περιεχομένου συζήτηση μπορεί κανείς να έχει σε ένα συνέδριο ιατρικής, όχι σε μία πρωινή ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή χωρίς καμία εξειδίκευση στα θέματα υγείας, που απευθύνεται στους πολίτες μεταξύ των οποίων υπάρχουν -δυστυχώς- πάρα πολλοί καρκινοπαθείς, συγγενείς καρκινοπαθών, άνθρωποι που περιμένουν τη βιοψία για να δουν τι τους περιμένει, κτλ κτλ. Και αυτό ένας υποψήφιος πολιτικός και κυρίως ένας γιατρός, πρέπει να το γνωρίζει και να συνειδητοποιεί τι λέει, πού το λέει και πώς το λέει.

Για να μην αναγκάζεται μετά να ανασκευάζει και να προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο για όποιον έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. «Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα», προσθέτει.

Ολόκληρη η δήλωση Πνευματικού

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε ότι ‘δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας’.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024