Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Φλωρινιώτης: Ο άνθρωπος που έσπασε τις νόρμες και καθιέρωσε το λαμέ σε μια συντηρητική Ελλάδα

Γιάννης Φλωρινιώτης: Ο άνθρωπος που έσπασε τις νόρμες και καθιέρωσε το λαμέ σε μια συντηρητική Ελλάδα

Δέχτηκε πολύ σκληρή κριτική για το στυλ του, το οποίο -τελικά- έγραψε ιστορία στην Αθηναϊκή νύχτα και βρήκε πολλούς μιμητές τα χρόνια που ακολούθησαν

O Γιάννης Φλωρινιώτης, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 6 Ιουνίου, έγραψε τη δική του ιστορία στην Αθηναϊκή νύχτα, χάρη στα εντυπωσιακά σόου που παρουσίαζε στα κέντρα όπου εμφανιζόταν και φυσικά χάρη στα εκκεντρικά κοστούμια με τα οποία ανέβαινε στην πίστα.

Πρόκειται για τον άνθρωπο, που λάνσαρε το λαμέ, σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν κολλημένη σε συντηρητικές νόρμες και οι πίστες της εποχής απαιτούσαν οι τραγουδιστές να φορούν «σοβαρά» ρούχα. «Άκουσα τα εξ αμάξης, αλλά ήρθε η εποχή που με μιμήθηκαν όλοι» θα πει πολλά χρόνια μετά, παραδεχόμενος ότι στην αρχή της καριέρας μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν ο δρόμος.

Το κοστούμια αποτέλεσαν, θα μπορούσε να πει κανείς, το σήμα – κατατεθέν του και όπως ήταν φυσικό ο γνωστός τραγουδιστής έμεινε πιστός στο μοναδικό του στυλ και συνέχισε να το υπηρετεί σε όλες του τις εμφανίσεις επί σκηνής μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Με τα λαμπερά κουστούμια αυτά, τα οποία ξεπερνούν κάθε φαντασία, το πλήθος τον αποθέωνε, ενώ είχε φτάσει στο σημείο να τον αποκαλούν «Έλβις της Ελλάδας», ενώ σε όσους του δήλωναν τον ενθουσιασμό τους εκείνος απαντούσε «πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα, πειράζει;».

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που τον κατέκριναν έντονα, χαρακτηρίζοντάς τον εκφραστή της μουσικής υποκουλτούρας, με τις αντιδράσεις να κορυφώνονται όταν τον κάλεσε στην εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα ο Μάνος Χατζιδάκις και ακόμα περισσότερο όταν τον αποκάλεσε «μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή».

«Μεγάλωσα σε ορφανοτροφείο και, κάθε Κυριακή που μας πήγαιναν στην εκκλησία, παρατηρούσα τους παπάδες με τα χρυσά άμφια και τα πετράδια που άστραφταν και ένιωθα μαγεμένος… Ηθελα να γίνω δεσπότης» θα πει σε άλλη συνέντευξη, για να καταλήξει λέγοντας αφοπλιστικά πως «όταν έπιασα κάποια καλά χρήματα στα χέρια μου, έγινα αυτό που φανταζόμουν: υπερπαραγωγή».

«Ήμουν μπροστά από την εποχή που ντύθηκα εκκεντρικά»

Σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στην πρωινή εκπομπή «Ποιος είναι πρωϊνιάτικα;» ο Γιάννης Φλωρινιώτης αναφέρθηκε σε αυτή την σκληρή κριτική που είχε δεχθεί στα ’70s και στα ’80s εξαιτίας των στυλιστικών του επιλογών επί σκηνής, λέγοντας:

«Παρεξηγήθηκα πολύ τότε γιατί ήμουν μπροστά από την εποχή που ντύθηκα εκκεντρικά. Είμαι λαϊκός τραγουδιστής, το μπέρδεψα με το μοντέρνο και ντύθηκα εκκεντρικά.

Έκανα υπομονή, κοιτούσα να κάνω με υπομονή αυτό που έκανα και δεν με ένοιαζε τι λέγανε. Πριν κάνω καριέρα μου έλεγαν ότι είμαι ταλεντάρα και μόλις την άρχισα, ξεκίνησαν το θάψιμο. Δεν έδινα σημασία, γέμιζα μαγαζιά».

«Ο τάδε τραγουδιστής φορά λαμέ και χορεύει σαν εσένα»

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη δεν έκρυψε ότι στην αρχή η σκληρή κριτική τον στενοχωρούσε. Γι’ αυτό τον λόγο επέλεξε στη συνέχεια να μην διαβάζει καθόλου τι έγραφαν για εκείνον οι εφημερίδες, ενώ το στυλ του βρήκε μιμητές.

«Στην αρχή στενοχωριόμουν. Μας έφερναν στο σπίτι ό,τι έγραφαν οι εφημερίδες. Τα άνοιγα, τα διάβαζα και μετά σταμάτησα. Τα έβαζα στο συρτάρι για να μη με επηρεάζουν.

Είπε μια τραγουδίστρια σε τραγουδιστή μεγάλο ‘πώς σου φαίνεται ο Φλωρινιώτης;’ και της είπε ‘αφού έχει τόσο ωραία φωνή κι είναι τόσο ωραίος τραγουδιστής, γιατί χορεύει, τραγουδάει και ντύνεται εκκεντρικά;’».

«Μετά από 15 μέρες, με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ‘ο τάδε τραγουδιστής φορά λαμέ και χορεύει σαν εσένα’» είχε αναφέρει ο Γιάννης Φλωρινιώτης στην πρωινή εκπομπή.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024