Βραζιλία: Τέλη Ιουνίου η δίκη κατά του Ζαΐρ Μπολσονάρο
Η Βραζιλία χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις δημοτικές εκλογές του 1996
Για τις 22 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δίκη του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας. Οι δικαστές θα συνεδριάσουν στην ολομέλεια για να αναλύσουν τις κατηγορίες εναντίον του πρώην ηγέτη της ακροδεξιάς, ο οποίος, σε περίπτωση καταδίκης, θα μπορούσε να αποκλειστεί από υποψήφιος για δημόσια αξιώματα για οκτώ χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η πονή που ζήτησε η Εισαγγελία σε βάρος του Ζαΐρ Μπολσονάρο για «κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και αθέμιτη χρήση των μέσων επικοινωνίας», σύμφωνα με το δικαστήριο. Εάν χρειαστεί, οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν στις 27 και 29 Ιουνίου.
Το αντικείμενο έρευνας
Ο Μπολσονάρο ερευνάται για επίθεση στη δικαιοσύνη και κριτική, χωρίς στοιχεία, πλήττοντας την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που έδωσαν τη νίκη στον Λούλα ντα Σίλβα.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Ιουλίου 2022 στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε μπροστά σε ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι ήθελε να «διορθώσει τα ελαττώματα» του εκλογικού συστήματος και ζήτησε «διαφάνεια» της ψηφοφορίας.
Το κατηγορητήριο
Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε σε πιθανή συμμετοχή του στρατού στο σχέδιό του. Η Βραζιλία χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις δημοτικές εκλογές του 1996 και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα ασφαλείας.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντιμετωπίζει περισσότερες από 12 διοικητικές διαδικασίες ενώπιον του Εκλογικού Δικαστηρίου για εικαζόμενη κατάχρηση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας κατά την εκλογική περίοδο του 2022.
Επίσης, βρίσκεται στο στόχαστρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε τέσσερις υποθέσεις, ειδικά αυτή της λεηλασίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια από τους οπαδούς του στις 8 Ιανουαρίου, και κινδυνεύει με ποινές φυλάκισης.
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
- 18 χρόνια και 1.297 αγώνες: Ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μονοψήφιος από το 2007!
- Η Pantone κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το χρώμα (μη χρώμα) της χρονιάς 2026 -«Η ιστορία από την αρχή»
- Σφυροκοπάει η κακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442