newspaper
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο πτήσεων «προφανώς νοθεύτηκε», κατέθεσε μάρτυρας στο δικαστήριο

Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο πτήσεων «προφανώς νοθεύτηκε», κατέθεσε μάρτυρας στο δικαστήριο

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η εγγραφή στο ημερολόγιο πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του, ούτε του συναδέλφου του, τονίζοντας ότι δεν δικαιούται να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο.

«Την 23η Ιουλίου 2018 έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει να συμβεί: Πως όταν δύο μεγάλα συμβάντα είναι σε εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα που ήταν η φωτιά στην Κινέτα και στο Μάτι, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική».

Τη διαπίστωση αυτή έκανε καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο Βασίλης Βορριάς, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, θυμίζοντας σε πολλούς μέσα στην αίθουσα ότι και στην υπόθεση για στο Μάτι, όπως και στην υπόθεση των Τεμπών, πολλοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι φωνές δεν είχαν ακουστεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να έχουμε ζήσει μέσα στη τελευταία πενταετία τις δύο αυτές μεγάλες τραγωδίες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η εγγραφή στο ημερολόγιο πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του, ούτε του συναδέλφου του. Το γεγονός αυτό είχε καταγγείλει ο κ. Βορριάς στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος διενήργησε τη έρευνα, και το επιβεβαίωσε στη σημερινή του κατάθεση.

Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει στο ημερολόγιο πτήσεων, εκτός από τον ίδιο και τον συνάδελφό του, απάντησε ότι δεν δικαιούται να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο.

«Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε»

Εισαγγελέας: Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά το πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο. Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Η εγγραφή αυτή, κατά τη γνώμη μου, έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ.

«Λόγω κρίσης, τα μέσα ήταν με το σταγονόμετρο»

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επισήμανε ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, στις 23 Ιουλίου 2018, «έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες να μην συμβεί. Όταν είχαμε ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική».

Και πρόσθεσε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα μέσα ήταν με το «σταγονόμετρο».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, όπως χαρακτηριστικά είπε, επισήμανε πως «κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα.

»Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση, αν είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την ‘πλάκωναν’ τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο».

«Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα»

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ο Ευστράτιος Αναστασόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων και αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη, λόγω της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, στις εναέριες πτήσεις που έκανε πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Νταού Πεντέλης, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά.

Πρόεδρος: Ακούστηκε εδώ ότι αν είχαν επιχειρήσει τρία – τέσσερα εναέρια μέσα και με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων θα ήταν διαφορετική η εικόνα στη φωτιά στο Μάτι.

Μάρτυρας: Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα, αλλά με ασφάλεια. Όταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, αυτό ισχύει αλλά σε σταθερές συνθήκες – στις δασικές φωτιές το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό.

Πρόεδρος: Αν στις πέντε και μισή έδιναν κατευθύνσεις στους ανθρώπους στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές μέχρι τις 18.20;

Μάρτυρας: Είναι πολύ υποθετικό το ερώτημα.Ήταν εξασφαλισμένη η κυκλοφορία αυτοκινήτων;

Πρόεδρος: Αν γινόταν μια μαζική ενημέρωση στις 17.30 θα μπορούσε να είχε φύγει με ασφάλεια ο κόσμος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό…

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη.

Only in

Οι Times προσκαλούν τους τουρίστες στην Ελλάδα και το φθινόπωρο

Επιλέγουν παραλίες από μέρη που ταιριάζουν σε διαφορετικούς τύπους ταξιδιωτών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023