Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναικοκτονίες στην Αργεντινή: Ηχηρή διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες κατά της έμφυλης βίας

Γυναικοκτονίες στην Αργεντινή: Ηχηρή διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες κατά της έμφυλης βίας

Στην Αργεντινή 99 γυναίκες έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών μόλις τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023.

«Ni Una Menos» («Ούτε μια λιγότερη») βγήκαν να βροντοφωνάξουν στους δρόμους τους Μπουένος Άιρες χιλιάδες γυναίκες από την Αργεντινή, όπου 99 γυναίκες έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών μόλις τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023.

Ήταν στις 3 Ιουνίου του 2015 όταν το κίνημα «Ni Una Menos» εμφανίστηκε σε χιλιάδες πόλεις και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Πριν από οκτώ χρόνια, σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, ζητώντας να εξαλειφθεί η έμφυλη βία και η πιο ακραία μορφή της, η γυναικοκτονία. Το φεμινιστικό κίνημα κάλεσε την κυβέρνηση, το δικαστικό σώμα και το Κογκρέσο να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το επείγον ζήτημα.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, οι φεμινίστριες συγκεντρώνονται στις 3 Ιουνίου, απαιτώντας τον τερματισμό της πατριαρχικής βίας που εξακολουθεί να σκοτώνει μέχρι σήμερα, με κεντρικό «Θέλουμε να είμαστε ζωντανές και ελεύθερες».

Το μαζικό κίνημα του 2015 βοήθησε το φεμινιστικό κίνημα να φέρει στο προσκήνιο την ατζέντα των αιτημάτων του.  Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της ήταν η νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μετά από μια ψηφοφορία ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2020 που επέτρεπε τη διαδικασία δωρεάν και για οποιονδήποτε λόγο, το κίνημα άρχισε να φέρνει στο τραπέζι ζητήματα όπως οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αυτόχθονες γυναίκες, το έμφυλο, καθώς και τη σεξεργασία.

Το 2019, κατά την άφιξή του στην εξουσία, ο Πρόεδρος Alberto Fernández διέταξε τη δημιουργία του Υπουργείου Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας, το οποίο προσπάθησε να παράσχει συστημική κρατική υποστήριξη στα πολυαναμενόμενα φεμινιστικά αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του νόμου για τις αμβλώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η φεμινιστική ατζέντα στην Αργεντινή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Δολοφονήθηκε με επτά σφαίρες

Η φετινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας της Ρόσιο Γκονζάλες, μιας 25χρονης που πυροβολήθηκε επτά φορές την περασμένη Πέμπτη από έναν συνομήλικο συνάδελφό της.

Το θύμα είχε υποβάλλει δύο καταγγελίες για παρενόχληση από τον συνάδελφο της, την τελευταία τον Μάιο. Στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, ο δράστης είχε μετατεθεί σε άλλη βάρδια προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή μαζί της στον χώρο εργασίας.

Στο 88% των γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν το 2022 στην Αργεντινή, το θύμα γνώριζε τον δολοφόνο. Στο 59% δράστης ήταν ο σύντροφος (ή ο πρώην σύντροφος) του θύματος, σύμφωνα με στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι οικονομικές ανισότητες

Φέτος η πορεία εστίασε επίσης στις οικονομικές ανισότητες σε βάρος των γυναικών, οι οποίες αποθαρρύνουν πολλά θύματα που θέλουν να ξεφύγουν από ένα βίαιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του INDEC, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Αργεντινή στο τέλος του 2022 ήταν 22,5%. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες βγάζουν σχεδόν το ένα τέταρτο λιγότερο από τους άνδρες για παρόμοια εργασία.

Το Γραφείο Οικονομίας και Φύλου δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας το 2019 για να εργαστεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που στοχεύουν στη γεφύρωση των οικονομικών διαφορών με βάση το φύλο και στη μείωση των ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), 3 εκατομμύρια γυναίκες ασχολούνται με την φροντίδα του νοικοκυριού στην Αργεντινή και 9 στις 10 δεν πληρώνονται για αυτό. Το 2021, τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Εγγεγραμμένοι ( Registradas ), το οποίο ενθαρρύνει τις οικιακές βοηθούς και τους εργοδότες τους να επισημοποιήσουν τις συμβάσεις τους. Η επισημοποίηση συνεπάγεται συνταξιοδοτικές εισφορές, αμειβόμενη υγειονομική περίθαλψη, άδεια και άδεια μητρότητας.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024