Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κιλιτσντάρογλου: Αίρεται η ασυλία του - Αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές υποθέσεις

Κιλιτσντάρογλου: Αίρεται η ασυλία του – Αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές υποθέσεις

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν θα έχει ασυλία από 2 Ιουνίου καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής - Δεκάδες υποθέσεις παραμένουν στο ράφι και πιθανόν ανοίξουν για τον Κιλιτσντάρογλου που θα βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστήρια

Η ασυλία του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αρθεί δεδομένου ότι δεν προτάθηκε ως βουλευτής αυτή τη θητεία και δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επίσημα μόλις οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκιστούν στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα 40 καταγγελίες, 16 από τις οποίες βασίζονται στις κατηγορίες της «προσβολής, απειλής και συκοφαντικής δυσφήμισης του Προέδρου», σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής Deutsche Welle. Με απόφαση εισαγγελέα οι κατηγορίες αυτές μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους στα δικαστήρια με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου.

Άλλες κατηγορίες κατά του Κιλιτσντάρογλου είναι οι εξής: «απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή, προσβολή δημόσιων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας, εξύμνηση του εγκλήματος και εγκληματική πράξη».

Το φυλλάδιο για Ενρτογάν – Γκιουλέν

Μία από τις κατηγορίες που πιθανόν απαγγελθούν κατά του Κιλιτσντάρογλου αφορά ένα φυλλάδιο με ημερομηνία 2020, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη σύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν. Στο φυλλάδιο, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα μια αγωγή σχετικά με το εν λόγω φυλλάδιο, ο ηγέτης του CHP θέλει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του ΑΚΡ με το δίκτυο Γκιουλέν.

Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους ηγέτες της συμμαχίας

Οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές κόντρα στον Ερντογάν δεν θα μπορέσουν επίσης να είναι βουλευτές καθώς ήταν υποψήφιοι αντιπρόεδροι. Ως εκ τούτου, η ηγέτης του κόμματος İYİ, Meral Akşener, ο ηγέτης του DEVA, Ali Babacan, ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Ahmet Davutoğlu, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Gültekin Uysal και ο ηγέτης του Κόμματος της Ευτυχίας, Temel Karamollaoğlu, θα χάσουν επίσης την ασυλία τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε έρευνα εναντίον αυτών των ηγετών.

Για την Akşener υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από το 2016 για τη σχέση της με τον Γκιουλέν.

Από την άλλη, το Εφετείο εξακολουθεί να εξετάζει την ποινή φυλάκισης και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε πέρυσι στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε πρώτο βαθμό, με την κατηγορία της «προσβολής» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Εάν η ποινή επικυρωθεί από το Εφετείο, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024