Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι απέγινε ο ουκρανός στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι απέγινε ο ουκρανός στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι;

Φήμες ήθελαν τον στρατηγό της Ουκρανίας Βάλερι Ζαλούζνι να έχει σκοτωθεί σε ρωσική πυραυλική επίθεση ή να έχει τραυματιστεί τόσο σοβαρά που πλέον δεν μπορεί να ασκήσει τα στρατιωτικά καθήκοντά του.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχε εξαφανιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα και φωτογραφικά «στοιχεία» της επανεμφάνισής του προκαλούν αμφιβολίες.

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς

Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), ο οποίος διορίστηκε τον Ιούλιο του 2021 ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, έγινε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της.

Ο στρατηγός εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν μερικές εβδομάδες. Τώρα, προφανώς, επανεμφανίστηκε, αν πιστεύετε ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε από την ουκρανική κυβέρνηση.

Υπήρχαν πολλές φήμες για την τύχη του. Η πρώτη ήταν ότι σκοτώθηκε μαζί με αρκετούς άλλους ανώτερους ουκρανούς αξιωματικούς κατά τη συνάντησή τους σ’ ένα διοικητήριο κάπου στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτή η φήμη σύντομα ακολουθήθηκε από μια άλλη – ότι στην πραγματικότητα τραυματίστηκε σοβαρά στο ίδιο κέντρο διοίκησης όταν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο Iskander, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Πολιτική Ασφάλειας και στο Ινστιτούτο Yorktown.

Ακολούθησαν ορισμένες λεπτομερέστερες φήμες που έλεγαν ότι ο Ζαλούζνι είχε επιζήσει από την έκρηξη, αλλά χρειάστηκε πολλαπλές εγχειρήσεις και, ενώ θ’ ανάρρωνε, δεν θα ήταν ποτέ ξανά σε θέση να διοικήσει τον στρατό της Ουκρανίας.

Η νευρικότητα του Ζελένσκι

Η Ουκρανία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση που θα ξεκινήσει «σύντομα». Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ λέει ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την Ουκρανία στον σχεδιασμό και στους χειρισμούς γι’ αυτήν την επερχόμενη επίθεση. Αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στον Ζελένσκι να την πραγματοποιήσει.


Η Βικτόρια Νούλαντ (φωτογραφία Reuters/Susan Walsh)

Διστάζει – παρόλο που έχουν οργανωθεί 12 ταξιαρχίες, οι εννέα από αυτές είναι εξοπλισμένες με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα άρματα μάχης Leopard.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι υπερτερούν σημαντικά των ουκρανικών δυνάμεων και διαθέτουν καλό εξοπλισμό και πολλά πλεονεκτήματα. Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν ορισμένα μέτρια κέρδη, αλλά με βαρύ κόστος. Αυτές οι εκτιμήσεις εξηγούν τη νευρικότητα του Ζελένσκι.

Υπάρχουν και άλλες φήμες που κάνουν λόγο για μια συνεχιζόμενη μάχη στην Ουκρανία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών. Αυτός ο αγώνας λέγεται ότι προέκυψε από τις βαριές απώλειες που υπέστη πρόσφατα ο στρατός της, τη σχεδόν πλήρη εξάντληση της αεροπορίας της και την υποβάθμιση της αεράμυνάς της.

Εάν ξεκινήσει μια επίθεση, η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει κυρίως χωρίς αεροπορική κάλυψη για οποιαδήποτε προέλαση και θ’ αντιμετωπίσει ένα βαριά ηλεκτρονικά μπλοκαρισμένο πεδίο μάχης στο οποίο τα δυτικά έξυπνα όπλα ενδέχεται να μην λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

Η μεγάλη ήττα στο Μπαχμούτ

Ισως το πιο διχαστικό απ’ όλα είναι αυτό που συνέβη στο Μπαχμούτ. Ηταν μεγάλη ήττα για το Κίεβο, παρά την ιδιοτελή προπαγάνδα, έριξε τόσους πολλούς στρατιώτες στη μάχη και υπέστη τεράστιες απώλειες.

Ο στρατός της Ουκρανίας είχε ταχθεί ενάντια στην προσπάθεια να κρατηθεί το Μπαχμούτ, το μέρος που και οι δύο πλευρές αποκαλούσαν «κρεατομηχανή».

Ο Ζελένσκι ήταν ο κύριος υποστηρικτής της υπεράσπισής του (επισκέφτηκε ακόμη και το Τσασίβ Γιαρ, μια κοντινή μικρή πόλη που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος οργάνωσης και ανεφοδιασμού) και της εναλλαγής στρατευμάτων μέσα και έξω από την πόλη.

Αναφορές λένε ότι η Ουκρανία προχώρησε σε εναλλαγή των στρατευμάτων της έξι ή επτά φορές και οι μονάδες που στάλθηκαν εκεί υπέστησαν βαριές απώλειες.

Πολλοί από τους oυκρανούς στρατιώτες φορούσαν πράσινα περιβραχιόνια (μερικοί φορούσαν επίσης πράσινο στα κράνη τους), υποδεικνύοντας ότι ήταν νεοσύλλεκτοι. Αρκετοί από αυτούς ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

Το βίντεο με τον… Ζαλούζνι

Οι 12 ταξιαρχίες που θα χρησιμοποιηθούν στην επερχόμενη επίθεση έχουν επίσης πολλά παιδιά με πράσινα περιβραχιόνια, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση. Το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό μας φέρνει στον Ζαλούζνι. Θεωρείται διοικητής πρώτης τάξης που θαυμάζεται από τα στρατεύματά του και είναι εξαιρετικά έξυπνος και ικανός. Πού βρίσκεται όμως;

Το Military Summary Channel (που «εκπέμπει» στο YouTube) είναι μια γενικά αξιόπιστη και αντικειμενική πηγή για πολεμικές ειδήσεις. Το κανάλι εξέτασε το νέο βίντεο με τον Ζαλούζνι και διαπίστωσε μια μεγάλη ασυμφωνία, αμφισβητώντας την αυθεντικότητά του.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στην Ουκρανία, διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα και δείχνει τον στρατηγό να κάθεται στο γραφείο του.

Χαιρετάει τον κάμεραμαν και μιλάει, αλλά δεν ακούγεται ήχος. Η κίνηση χαιρετισμού είναι επίσης μάλλον περίεργη. Δύσκολο να θυμηθούμε έναν στρατιωτικό ή πολιτικό ηγέτη να χαιρετάει έναν εικονολήπτη.

Διαφορετικά μάτια…


Στη δεξιά ένθετη φωτογραφία ο Ζαλούζνι όπως είναι πραγματικά και στις άλλες δύο όπως εμφανίζεται στο βίντεο της ουκρανικής κυβέρνησης

Οπως μπορείτε να δείτε, η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το βίντεο και περιέχει δύο ένθετες: στη δεξιά, παρατίθεται μια γνωστή φωτογραφία του Ζαλούζνι. Στην αριστερή, μια εικόνα του από το βίντεο.

Στην αυθεντική φωτογραφία, ο στρατηγός έχει μπλε μάτια. Στο τελευταίο βίντεο έχει καστανά. Υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφορές στο πρόσωπο, αν κοιτάξετε προσεκτικά, ειδικά στη μύτη.

Αυτός στο βίντεο είναι σωσίας; Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς απομίμησης (deep fakes) κατά την οποία η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί να μιμηθεί σχεδόν οποιαδήποτε εικόνα βίντεο.

Με ερωτήματα που προκύπτουν όπως αυτά τα οποία θέτει το Military Summary Channel, θα πρέπει να περιμένουμε πειστικά στοιχεία για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Αλλο μυστήριο: Η τύχη του Ivan Khurs

Το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει με την τύχη του Ivan Khurs, του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου που δέχτηκε επίθεση από τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη γεμάτα με εκρηκτικά.

Οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει βίντεο που δείχνει ότι το Ivan Khurs χτυπήθηκε από ένα εκ των drones και βυθίστηκε.

Οι Ρώσοι δημοσίευσαν επίσης βίντεο (κάτω) που δείχνει το Ivan Khurs να επιστρέφει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, χωρίς καμία ένδειξη ζημιάς.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η άποψή μου είναι ότι εάν το ρωσικό πλοίο είχε χτυπηθεί, οι Ρώσοι θα έστελναν αμέσως μονάδες διάσωσης και αεροσκάφη. Δεν φάνηκε κανένα. Αναρωτιέμαι επίσης πώς τράβηξαν οι Ρώσοι το βίντεό τους, αν το πλοίο βυθίστηκε. Αδύνατον.

Το πυροβόλο του είναι μια αυτόματη ναυτική έκδοση του Vladimirov KPVT 14,5 mm (μοντέλο SARP) που μπορεί να εκτοξεύει διατρητικά και εμπρηστικά βλήματα με ταχύτητα 70 έως 80 βολών ανά λεπτό.

Αυτό το όπλο στο Ivan Khurs είναι εξ αποστάσεως ελεγχόμενο, σταθεροποιημένο και συνδεδεμένο με το ραντάρ του σκάφους.

Σ’ αντίθεση με την περίπτωση της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva από την Ουκρανία στις 14 Απριλίου 2022 – όπου είτε το πλήρωμα κοιμόταν είτε το ραντάρ υποβλήθηκε σε ηλεκτρονικά αντίμετρα που προκάλεσε αμερικανικό αεροσκάφος P 8 – η επίθεση στο Ivan Khurs προφανώς εντοπίστηκε από τους σκοπούς και τα ραντάρ του πλοίου.

Νομίζω λοιπόν ότι η ουκρανική εκδοχή της ιστορίας για το Ivan Khurs είναι ψεύτικη. Το ίδιο και το βίντεο με τον Ζαλούζνι.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024