Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
10 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public: Ψήφισε το βιβλίο που σε «μεταμόρφωσε»

10 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public: Ψήφισε το βιβλίο που σε «μεταμόρφωσε»

Πάρε μέρος στην επετειακή ψηφοφορία και τίμησε τον αγαπημένο σου συγγραφέα

Αποκλείεται να θυμάσαι τον ακριβή αριθμό των βιβλίων που διάβασες στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Ταυτόχρονα, αποκλείεται να έχεις ξεχάσει εκείνα που άφησαν το στίγμα τους όχι μόνο στη σκέψη, αλλά και στην ίδια την προσωπικότητά σου, κάνοντάς σε να δεις με άλλο μάτι τον κόσμο. Κι ελπίζουμε ότι συνάντησες τουλάχιστον ένα τέτοιο στην πολύ πλούσια λογοτεχνική χρονιά που πέρασε.

Την ίδια ελπίδα έχουν και τα Public, που για 10η συνεχή χρονιά διοργανώνουν τα Βραβεία Βιβλίου Public δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ξεχωρίσεις τους αγαπημένους σου τίτλους της περασμένης χρονιάς – αλλά και να ανακαλύψεις εκείνα που ενδεχομένως διέφυγαν της προσοχής σου.

Μια γιορτή για το βιβλίο

Στη διάρκεια του 2022, καινούργιοι χαρακτήρες, μέρη κοντινά και μακρινά, τοπία φανταστικά, μαγευτικά ή δυστοπικά και ιστορίες από το παρελθόν και το μέλλον έγιναν για λίγο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, σου κράτησαν παρέα μετά τη δουλειά ή σε ανάγκασαν να αμφισβητήσεις «αλήθειες» που ως τότε αντιμετώπιζες ως δεδομένες. Τώρα, είναι η ώρα να τα τιμήσεις με την ψήφο σου, επιβραβεύοντας παράλληλα τους ανθρώπους του βιβλίου – συγγραφείς ή εκδότες – που μέσα από το έργο τους δημιούργησαν ένα πολυδιάστατο σύμπαν γεμάτο ιδιαίτερες ιστορίες.

Πού ψηφίζω;

Αθηναίοι και… ετεροδημότες, ψηφίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο: με μια απλή επίσκεψη στο αποκλειστικό microsite www.publicbookawards.gr που δημιούργησαν για αυτό το σκοπό τα Public. Εκεί, καλούμαστε να επιλέξουμε τους αγαπημένους μας τίτλους σε 8 διαφορετικές κατηγορίες (δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσεις σε όλες), συμμετέχοντας έτσι στην πιο σημαντική γιορτή της Ελλάδας για το βιβλίο και τους ανθρώπους του. Η διαδικασία, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, χωρίζεται σε τρεις φάσεις, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Θυμήσου: στόχος είναι να αναδείξεις τα βιβλία που σε «μεταμόρφωσαν» περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε. Και οι επιλογές σου δεν είναι λίγες, αφού στα 10α Βραβεία Βιβλίου Public συμμετέχουν 1.677 βιβλία από 1.573 συγγραφείς και 79 εκδότες. Αριθμός που ακούγεται μεγάλος, αλλά προκύπτει από την αγάπη του αναγνωστικού κοινού. Άλλωστε και πέρσι, 202.000 αναγνώστες ξεχώρισαν 1.970 βιβλία, 1.648 συγγραφείς και 105 εκδότες.

Οι κατηγορίες

Φέτος καλείσαι να επιλέξεις το αγαπημένο σου βιβλίο στις εξής κατηγορίες:

  1. Ελληνικό μυθιστόρημα (δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα είδη αφηγηματικής πεζογραφίας εκτός αυτής του μυθιστορήματος).
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα (στην ελληνική γλώσσα)
  3. Ελληνικό Διήγημα
  4. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία)
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση (εξ ολοκλήρου νέες ποιητικές συλλογές και έργα σύγχρονων ποιητών που εκδόθηκαν την περσινή χρονιά)
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία (βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά 2-11. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία π.χ. αριθμοί, λέξεις, χρώματα, αλφαβήτα αλλά και βιβλία με ήχους).
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  8. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αποδελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)

Οι φάσεις

Όπως καταλαβαίνεις, οι επιλογές είναι πάρα πολλές – επομένως, η διαδικασία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τον πρώτο γύρο. Για την ακρίβεια, όλα θα γίνουν σε τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φάσεις.

17-29 Μαΐου: Η Α’ Φάση της ψηφοφορίας του κοινού ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου – με άλλα λόγια, μόλις που προλαβαίνεις. Σε αυτό το στάδιο, μπορείς να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου βιβλία, επιλέγοντας ανάμεσα σε αυτά που κατατέθηκαν από τους εκδοτικούς οίκους. Έχεις δικαίωμα μίας μόνο ψήφου ανά κατηγορία, όμως μπορείς να ψηφίσεις σε όλες. Ή τέλος πάντων, σε όσες θέλεις.

5-19 Ιουνίου: Στη Β’ Φάση της ψηφοφορίας, τα Public θα μοιραστούν τα πρώτα αποτελέσματα: τα 10 πιο δημοφιλή βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης θα ανακοινωθούν με αλφαβητική σειρά, κι εσύ καλείσαι να ψηφίσεις τον τίτλο που θέλεις να φτάσει ψηλά. Και σε αυτή την περίπτωση, έχεις μια ψήφο ανά κατηγορία βράβευσης, όμως μπορείς αν θέλεις να ψηφίσεις και στις 8 κατηγορίες.

29 Ιουνίου: Η ομορφότερη στιγμή των Βραβείων Βιβλίου Public, δηλαδή η ανακοίνωση των νικητών της 10ης χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί online στο www.publicbookawards.gr. Από την πλευρά μας, ανυπομονούμε ήδη!

Τα ειδικά βραβεία

Όπως και πέρσι, πέρα από τα βραβεία που απονέμει το κοινό, θα υπάρχουν και τρία ειδικά βραβεία, που θα προκύψουν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής από σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και από τους – ακόμη σημαντικότερους για κάθε βιβλιόφιλο – πωλητές βιβλίων των καταστημάτων Public, που πάντα έχουν κάτι καλό να μας προτείνουν όταν επισκεπτόμαστε τα καταστήματα χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς αναζητάμε.

  1. Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα

    Μέσα από αυτό το βραβείο θα αναδειχθεί ο εκδότης που κατάφερε να δώσει στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα μέσω της βιβλιοπαραγωγής του. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2023 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και την ανακοίνωση ων νικητών στην τελετή απονομής βραβείων.

  2. Βραβείο Τιμώμενης Λογοτεχνίας με θέμα «Περιβάλλον και Οικολογία» (λογοτεχνία non fiction).

    Σε αυτή την κατηγορία, κάθε εκδότης έχει δικαίωμα να υποβάλει έως και 20 τίτλους μεταφρασμένης λογοτεχνίας από συγγραφείς. Οι τίτλοι που θα κατατεθούν θα πρέπει να έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα και να έχουν κυκλοφορήσει το 2022. Στη συνέχεια, από τα υποβληθέντα από τους εκδοτικούς οίκους υποψήφια βιβλία και ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία των εκδοτικών οίκων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρία βιβλία.

  3. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public

    Το βραβείο-θεσμός θα δοθεί για 10η συνεχή χρονιά. Και φέτος, οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public θα ψηφίσουν τους τίτλους της προτίμησής τους, σε δυο υποκατηγορίες:
    Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα
    Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό βιβλίο

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να ψηφίσεις, μπες στο www.publicbookawards.gr.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024