Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Τα παραλειπόμενα της κάλπης

Εκλογές στην Τουρκία: Τα παραλειπόμενα της κάλπης

Πρόταση γάμου με το ψηφοδέλτιο στο χέρι έκανε ένας άντρας στην κοπέλα του

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στην Τουρκία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αρκετά μεγάλη, και αυτό οφείλεται κυρίως στην «κινητή κάλπη», την οποία οι υπάλληλοι της Επαρχιακής Εκλογικής Επιτροπής πρέπει να  μεταφέρουν στα σπίτια ασθενών ή αναπήρων.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι ενός εκλογικού τμήματος πήραν ανά χείρας την φορητή κάλπη και την μετέφεραν στην οικία των Ερδίλ και Σουμεγιέ Σαχίν. Πέραν της κινητής κάλπης, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν οπωσδήποτε να πάνε στο εκλογικό κέντρο.

Πολλά τα ευτράπελα στον β’ γύρο των εκλογών

Φυσικά από τις κάλπες δεν έλειψαν και τα παράξενα φαινόμενα των εκλογών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκε βίντεο, που δείχνει την είσοδο του Τούρκου ψηφοφόρου, που πήγε να ρίξει την ψήφο του εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

Ένας Τούρκος ψηφοφόρος εμφανίστηκε σε εκλογικό κέντρο στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, ντυμένος με κοστούμι Spiderman.

Μια άλλη ψηφοφόρος προσήλθε στο εκλογικό της τμήμα συνοδεία αρνιού, το οποίο την ακολουθούσε κατά πόδας. Εντύπωση προκάλεσε όχι μόνον η ελαφρώς παράδοξη συνοδεία, αλλά και η κομψή αμφίεση του αρνιού, που έφερε μαντήλι και ένα μπλε ριγέ πουλόβερ.

Από την ψηφοφορία δεν έλειψαν και οι ρομαντικές στιγμές. Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Εμίν Οζμπέι έκανε αιφνιδιαστικά πρόταση γάμου στην καλή του. Μάλιστα της εμφάνισε ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο η ίδια έπρεπε να επικυρώσει το «ναι» στην πρότασή του.

Στην πόλη Ντούζτζε, μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, το ενδυματολογικό κυριάρχησε. Δύο ψηφοφόροι προσήλθαν με νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι, λίγη ώρα πριν παντρευτούν. Μάλιστα έριξαν μαζί το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Χαμηλότερη η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές

Σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, τα εκλογικά τμήματα φαίνεται να προσελκύουν λιγότερους ψηφοφόρους μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Middle East Eye στην Κωνσταντινούπολη, Yusuf Selman Inanc.

Ένας εκλογικός υπάλληλος δήλωσε ότι μόνο 80 άτομα ψήφισαν μέχρι το μεσημέρι στο εκλογικό τμήμα όπου εργάζεται, σε σύγκριση με σχεδόν 200 από τους 350 ψηφοφόρους που ψήφισαν σε αυτό το στάδιο στις 14 Μαΐου.

Στην περιοχή Μαλτέπε της Κωνσταντινούπολης, προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δεν υπήρχαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που δείχνει την απογοήτευση των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

«Φυσικά, ήρθαμε ξανά για να ψηφίσουμε τον Κιλιτσντάρογλου, παρόλο που η νίκη φαίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε στο MEE ο Αλί, ένας 22χρονος φοιτητής πανεπιστημίου. «Τουλάχιστον, θέλουμε να δείξουμε στον Ερντογάν ότι σχεδόν η μισή χώρα δεν υποστηρίζει την αυταρχική του διακυβέρνηση».

Από την άλλη πλευρά, ο Μπετούλ Γιλμάζ, υποστηρικτής του Ερντογάν, φάνηκε χαρούμενος με την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του προέδρου. «Χρειαζόμαστε τον Ερντογάν για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, να βελτιώσει τη χώρα μας και να αυξήσει την παραγωγή τοπικών προϊόντων», δήλωσε στο Middle East Eye.

Νωρίτερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ανακοινωθούν νωρίτερα την Κυριακή από ό,τι στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Αχμέτ Γενέρ δήλωσε ότι η καταμέτρηση διήρκεσε περισσότερο στις 14 Μαΐου, επειδή το ψηφοδέλτιο περιλάμβανε 24 πολιτικά κόμματα που διεκδικούσαν το κοινοβούλιο και τέσσερις υποψηφίους που διεκδικούσαν το προεδρικό αξίωμα.

«Δεδομένου ότι σε αυτές τις εκλογές διαγωνίζονται μόνο προεδρικοί υποψήφιοι, πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν νωρίτερα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία προχωρά χωρίς προβλήματα.

Η απαγόρευση μετάδοσης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να αρθεί γύρω στις 18:30 τοπική ώρα.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024