Οι «άδειες κάλπες» φοβίζουν τα κόμματα – Οι βόμβες που μπορεί να σκάσουν στον δεύτερο γύρο
Πρωταρχικός στόχος των κομμάτων είναι να ενισχύσουν τη συσπείρωση της κομματικής τους βάσης προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων ή για την ακρίβεια, κάποιοι, προ νέων εκπλήξεων
Με την φράση «οι κάλπες είναι άδειες» και θέλοντας να δείξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, τα κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και στοχεύσεις για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.
Πρωταρχικός στόχος είναι να ενισχύσουν τη συσπείρωση της κομματικής βάσης προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων ή για την ακρίβεια, κάποιοι, προ νέων εκπλήξεων.
Η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με τον αέρα της εντυπωσιακής νίκης που κατέγραψε στις 21 Μαΐου έχοντας επί της ουσίας έναν βασικό στόχο. Να πετύχει την πολυπόθητη για το κόμμα αυτοδυναμία.
Για να γίνει αυτό όμως αυτό χωρίς να μπλέξουν σε περιπέτειες, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα κινηθούν περίπου στο 40% που έλαβαν στον πρώτο γύρο.
Άλλωστε, η αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης δεν περνάει μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και από το πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.
Άλλωστε, οι πιθανότητες η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις κάλπες τις 25ης Ιουνίου, να είναι εξακομματική ή ακόμη και επτακομματική, δεν είναι λίγες.
Εάν συμβεί αυτό και ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, θα βγουν… τα κομπιουτεράκια για να φανεί εάν θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό για να συνεργαστεί.
Ο ρόλος των κομμάτων που «φλερτάρουν» με τη είσοδο στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής υπήρξαν τρία κόμματα που «φλέρταραν» με την είσοδό τους στη Βουλή.
Το κόμμα «Νίκη» έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν είπε νερό, λαμβάνοντας 2,92% και 172.007 ψήφους.
Ακολούθησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» συγκεντρώνοντας 2,89% και 170.050 ψήφους ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν λίγο πιο μακριά από το όριο του 3%, με 2,62%.
Το μεγάλο ερώτημα, είναι εάν, ειδικά για τα δύο πρώτα κόμματα, συνεχιστεί η δυναμική που υπήρχε στον πρώτο γύρο αλιεύοντας περισσότερους ψήφους από όμορους πολιτικούς χώρους και καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη και να μπουν στη Βουλή.
Ο φόβος της χαλαρής ψήφου
Στα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Πολλοί είναι αυτοί που χτυπούν καμπανάκι, ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση. «Ξεκινάμε με μια άδεια κάλπη. Θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Κάθε ψήφος μετράει. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων επιβάλλουν να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από τη ΝΔ, θέλοντας να δείξει έτσι πως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.
Στη ΝΔ θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αλαζονικές δηλώσεις και συμπεριφορές μετά την ευρεία νίκη του πρώτου γύρου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ της οδυνηρής ήττας, ξεκίνησε δειλά – δειλά η αυτοκριτική και αναζητείται πλέον ο βηματισμός με τον οποίο θα πορευτεί η Κουμουνδούρου στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι για ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του στις 25 Ιουνίου θα πρέπει να αλλάξει… ρότα το κόμμα. Να αφουγκραστεί περισσότερο τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και να ρίξει το βάρος του στα θέματα της οικονομίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου έχει τον χαρακτήρα – όπως λένε κάποιοι ίσως με μια δόση υπερβολής – ενός αγώνα επιβίωσης.
Αφενός για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά και αφετέρου προκειμένου να μπορεί να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος απέναντι σε μια πιθανή ισχυρή κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η Κουμουνδούρου θέλει να αφήσει πίσω της το τραυματικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και να καταφέρει να πείσει να επιστρέψουν όσους παλιούς ψηφοφόρους πλήγωσε και κατευθύνθηκαν προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Ωστόσο ο φόβος μιας περαιτέρω αποσυσπείρωσης τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαρροές, είτε προς τα Αριστερά είτε προς το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική.
Στο ΠΑΣΟΚ η ευφορία για το αποτέλεσμα και την αύξηση των ποσοστών του κόμματων παραμένει, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι δεν έχουν πιάσει… ταβάνι με το ποσοστό που έλαβαν.
Επόμενος στόχος, λένε κορυφαία στελέχη, είναι να κλείσει και άλλο η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί ακόμη και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μία ακόμη «βόμβα» που θα αλλάξει περαιτέρω τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις τόσο απέναντι στη ΝΔ , όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς προφανώς λόγους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις