Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Ενώ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται για το όριο δανεισμού, ο Fitch υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου

Γενικά, η κίνηση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος», η οποία θα επιτυγχάνονταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξηγεί ο Φιτς.

Πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι το όριο του χρέους να μην αυξηθεί ή να μην ανασταλεί πριν την κρίσιμη ημερομηνία και κατά συνέπεια η κυβέρνηση μπορεί ν’ αρχίσει να αθετεί πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ακροσφαλής διπλωματία σε σχέση με το ανώτατο όριο του χρέους, η αποτυχία των αρχών ν’ αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, και η αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους σηματοδοτούν κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο.

Η αύξηση είναι απαραίτητη για ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024