Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ερχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Τέσσερις μεγάλες αλλαγές

Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων, επέκταση αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα αλλά και αλλαγές στα φοροκίνητρα για την έκδοση αποδείξεων θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο πεδίο της φορολογίας είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  1. «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας περνάει από «κόσκινο» τις αιτήσεις-ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας, οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή. Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων, θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες σε όσους δήμους αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών.
  2. Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας.
  3. «Λίφτινγκ» στα φοροκίνητρα για e-αποδείξεις. Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες  και κατώτερες των προσδοκιών.
  4. Φορομπόνους με «Appodixi». Η χορήγηση αμοιβής σε φορολογουμένους οι οποίοι μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Appodixi» σκανάρουν τις αποδείξεις και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα είναι ένα από τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024