Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eυρωπαϊκές τράπεζες: Αισιοδοξία μετά τα stress test της EBA

Eυρωπαϊκές τράπεζες: Αισιοδοξία μετά τα stress test της EBA

Καλοί οι οιωνοί για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στα stress tests.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες επιδεικνύουν ισχυρή χρηματοοικονομική υγεία κατά τη διαδικασία των stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να το σκέφτονται δυο φορές εάν θα πρέπει να πιέσουν περισσότερο, τη στιγμή, μάλιστα, που οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ανθεκτικότητα του κλάδου.

Οι πρώτες αξιολογήσεις τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες αξιολογήσεις στο αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Αυτό ενθαρρύνει την EBA και την ΕΚΤ να στηριχθούν στις τράπεζες ώστε να είναι πιο συντηρητικές στους επόμενους γύρους των stress test, που έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη Ιουλίου.

Η αξιολόγηση της ΕΒΑ προκύπτει από τη δοκιμασία των αντοχών των τραπεζών με ορίζοντα το 2025, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και, όπως σε κάθε stress test, με βάση δύο σενάρια: το βασικό και το δυσμενές.

Μια υγιής οικονομική κατάσταση ενισχύει την πιθανότητα διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους, ακόμη και σε συνθήκες αύξησης της οικονομικής αβεβαιότητας.

Θετικά αποτελέσματα

Η αγωνία για τα θετικά αποτελέσματα είναι άλλο ένα σημάδι της δύσκολης συγκυρίας και τις εποπτικές αρχές.

Τα υψηλότερα επιτόκια ωφέλησαν συνολικά τον τραπεζικό κλάδο, αλλά οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων βρήκαν απροετοίμαστες μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, κάποιες από τις οποίες οδηγήθηκαν σε κατάρρευση.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές στο να αφήσουν τους δανειστές να αποκτήσουν υπερβολική σιγουριά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για να βοηθήσουν στον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Η κακή απόδοση μπορεί να περιορίσει την ικανότητα μιας τράπεζας να πραγματοποιεί πληρωμές ή να τη φέρει αντιμέτωπη με ρυθμιστική πίεση για να τις μειώσει.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι σύνηθες για τις αρχές να αμφισβητούν τις τράπεζες στις προκαταρκτικές υποβολές δεδομένων, ζητώντας προσαρμογές.

Ενώ οι κεντρικές παραδοχές των σεναρίων παραμένουν αμετάβλητες, ορισμένοι τραπεζίτες μεταφέρουν την αίσθηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές περίμεναν να διαπιστώσουν μεγαλύτερο -θεωρητικό πάντα- πλήγμα στους δείκτες κεφαλαίου, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Τα stress test της EBA καλύπτουν περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και στη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να δίνουν δείγματα για την ετοιμότητά τους απέναντι σε μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Συμφωνημένη Μεθοδολογία

Η EBA ακολουθεί τη συμφωνηθείσα μεθοδολογία έναντι του δυσμενούς σεναρίου που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

Το δυσμενές σενάριο εξετάζει αυξημένο πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση καθώς και αυξημένα επιτόκια. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Ευρώπη θα οδηγούνταν σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 6% σε διάστημα τριών ετών, πιο σοβαρή από ό,τι σε προηγούμενες δοκιμασίες.

Οι τράπεζες τα πηγαίνουν καλύτερα χάρη στους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου που είχαν στην αρχή της διαδικασίας, από ό, τι παλαιότερα, στα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων και στη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024