Κύπρος: Παράνομη η τουρκική Navtex κοντά στις ακτές της Αμμοχώστου – Θα καταγγελθεί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι έχουν ήδη σταλεί οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για καταγγελία στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
«Η νέα τουρκική Navtex είναι παράνομη, όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική Navtex όπου η Τουρκία για πρώτη φορά δεσμεύει περιοχές για παράνομη διεξαγωγή ασκήσεων πολύ κοντά στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για «τον εθνικό εναέριο χώρο/FIR/ θαλάσσιο χώρο, αρμόδιες είναι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η Navtex «είναι παράνομη, όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενες».
Η Κύπρος εξέδωσε αντί-Navtex
Σημείωσε ότι έχουν ήδη σταλεί οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για καταγγελία στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Και προσέθεσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) εξέδωσε αντί – Navtex, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η άσκηση της Τουρκίας «είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών ναυτικής ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, για διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης την επόμενη εβδομάδα ανοικτά της περίκλειστης Αμμοχώστου, γίνεται κάθε χρόνο. Η άσκηση κορυφώνεται τον Ιούνιο, όπου διεξάγεται η μεγάλη άσκηση της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».
- To ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες και το μήνυμα στον Τσίπρα
- Τι γράφουν στο Μεξικό για Κρουζ Αζούλ και Γιακουμάκη
- Ζεφύρι: Μάχη για τη ζωή της δίνει 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- «Αφιέρωμα στη Nina Simone»: Στις 6 Ιουνίου στο Theatre of the No
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πάτρα: Νέος θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στους 7 οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
- Καλαμάτα: «Καθαρές» οι εξετάσεις των παιδιών – «Βοήθεια, μα γιατί» ήταν τα τελευταία λόγια της 39χρονης
- Έτσι η αβεβαιότητα επηρεάζει τη σχέση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442