Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν του ποδοσφαίρου Πεπ Γκουαρντιόλα

Η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν του ποδοσφαίρου Πεπ Γκουαρντιόλα

Πέντε τίτλοι πρωταθλήματος σε έξι χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ, οι τρεις συνεχόμενοι. Εύκολο;

Ανήκει στην κλασσική μουσική αλλά είναι και ροκ. Πλημμυρίζει από συναίσθημα χωρίς να κρύβει τη δύναμη. Εχει πάθος, ένταση, σε εκτοξεύει και την ίδια στιγμή σε βυθίζει προκαλώντας ένα ιδιόμορφο εσωτερικό rollercoaster. Είναι η 5η Συμφωνία, γνωστή και ως «Συμφωνία της Μοίρας». Η αυθεντική ανήκει στη μουσική διάνοια Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Την ποδοσφαιρική της έκδοση την υπογράφει ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο «Μπετόβεν» του δημοφιλέστερου αθλήματος.

Πέντε τίτλοι πρωταθλήματος σε έξι χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ, οι τρεις συνεχόμενοι. Εύκολο; Μόνο ο Αλεξ Φέργκιουσον με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πετύχει χατ τρικ (δις) στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ και άλλες τρεις ομάδες στα 135 χρόνια του αγγλικού πρωταθλήματος αλλά με διαφορετικούς προπονητές: η Χάντερσφιλντ (1924-1926), η Αρσεναλ (1993-35) και η Λίβερπουλ (1982-1984).

Ο Γκουαρντιόλα έχει ακόμα δύο χατ τρικ, με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του τα υπόγεια κοιτάσματα της μισαλλοδοξίας απέδιδαν την πρωτοφανή για νεοεμφανιζόμενο προπονητή, επιτυχία του στον Μέσι, στον Τσάβι, στον Ινιέστα.

«Αυτή η Μπάρτσα δεν χρειάζεται προπονητή για να νικά» γραφόταν κατά κόρον.
Όταν πήγε στην Μπάγερν «βρήκε έτοιμη ομάδα από τον Χάινκες». Οι Βαυαροί προέρχονταν από τρεμπλ και ο Γκουαρντιόλα έφυγε από το Μόναχο με τη στάμπα του «μισοαποτυχημένου» γιατί δεν κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.
Στον επόμενο σταθμό του, τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν κατάφερε να πάρει τίτλο στην πρώτη σεζόν, δίνοντας φρέσκια τροφή στα απολιθώματα του φανατισμού, για να μειώσουν την αξία του.

Όταν άρχισε να «σκουπίζει» τους τίτλους με ρεκόρ «θυμήθηκαν» τα εκατομμύρια που δαπάνησαν οι Αραβες ιδιοκτήτες. Θα επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες όσο η Σίτι του Πεπ θα πλησιάζει σε ένα μυθικό τρεμπλ.

Κι όμως την περίοδο 2013-2022 η Τσέλσι δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα (1,815 δισ. ευρώ) για μεταγραφές, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί κατά πόδας (1,811 δισ.) παρά την περίφημη Μασία. Η Σίτι είναι τρίτη (1,806 δισ.) έχοντας ξοδέψει μόλις 50 εκατ. περισσότερα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1,754 δισ.) που την ίδια περίοδο δεν κατέκτησε τίτλο.
Στην τρέχουσα σεζόν η Σίτι βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με τους «μεγάλους σπάταλους» στις μεταγραφές (150,4 εκατ. ευρώ), σε αντίθεση με την Τσέλσι που σάρωσε (611 εκατ.).

Τη σεζόν 2011/12 οι Πολίτες ήταν στην τρίτη θέση (138,9 εκατ. έναντι 167,4 εκατ. της Αρσεναλ) και την αμέσως προηγούμενη στη δεύτερη (173,4 εκατ. έναντι 247 εκατ. της Τσέλσι).
Μόνο στις δύο πρώτες χρονιές, όταν ο Γκουαρντιόλα προσπαθούσε να χτίσει την ομάδα που ήθελε, η Σίτι ήταν πρωταθλήτρια στη δαπάνη με 216 εκατ. (2016/17) και 317 εκατ. (2017/18).

Το αντίπαλο δέος, ο Ζοζέ Μουρίνιο, άφησε αιχμές πριν από λίγες ημέρες, για την πολυτέλεια που απολαμβάνει ο Γκουαρντιόλα να αφήσει παίκτες εκατομμύριων στον πάγκο εν αντιθέσει με αυτόν στη Ρόμα. Οι αριθμοί τον διαψεύδουν.

Ο Πορτογάλος είναι ο προπονητής που έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές, κυρίως στις περιόδους που εργάστηκε στην Τσέλσι του Αμπραμόβιτς και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2016-2018). Συνολικά έχει αποκτήσει παίκτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ με τον Γκουαρντιόλα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (1,61 δισ.). Πάνω από ένα δισ. έχουν δαπανήσει επίσης οι Αντσελότι (1,44), Πελεγκρίνι (1,16), Αλέγκρι (1,08) και Ντιέγο Σιμεόνε (1,04).

Στην τεράστια κληρονομιά που θα αφήσει ο Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο συγκαταλέγονται η μέθοδος του «τίκι τάκα» που μπορεί να μην είναι εύηχη αλλά κυριάρχησε μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, το «false nine», ο επιθετικός που δεν είναι επιθετικός αλλά μπορεί να καταστρέψει τις αντίπαλες άμυνες και τώρα με τον «υβριδικό αμυντικό» Τζον Στόουνς που μετατρέπετε σε αμυντικό χαφ ξεχαρβαλώνοντας το παιχνίδι του αντιπάλου.

Ο Γκουαρντιόλα είναι μια ποδοσφαιρική διάνοια. Ακόμα και όταν χάνει προσφέρει διδάγματα πολύτιμα στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Αλλά όπως συμβαίνει στη ζωή, το πραγματικό του μέγεθος θα εκτιμηθεί όταν θα αποσυρθεί στην αγαπημένη του Βαρκελώνη.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024