Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Οδηγός για ψηφοφόρους - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκλογές 2023: Οδηγός για ψηφοφόρους – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά  438.595 νέοι (17 – 21 ετών).

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της Κυριακής και όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή τους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 9.810.040 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Από αυτούς ψηφίζουν για πρώτη φορά  438.595 νέοι (17 – 21 ετών).

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών. Αυτό μπορούν να το βρουν με λίγα κλικ, στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ. Ακόμα και χωρίς τον εκλογικό αριθμό, μπορούν να βρουν το σχολείο στο οποίο θα μεταβούν.

Μάθε πού ψηφίζεις

Εδώ μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις»

• Μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε, καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800. Σήμερα Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίστηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 8/2023 (Α΄ 16). Πρόκειται για την κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της Χώρας, δοθέντος ότι οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Ειδικότερα:

Η ταυτοποίηση

Η ταυτοποίηση ψηφοφόρων γίνεται με:

* Ταυτότητα

* Διαβατήριο

* Άδεια οδήγησης

* Ατομικό βιβλιάριο υγείας

* Εφαρμογή wallet στο κινητό (gov.gr)

Πόσο θα περιμένουμε για τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αρκετά νωρίς σε σχέση με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Μάλιστα μετά τις 21:30 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας, αφού οι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, για το τι θα «δείξουν» οι κάλπες.

Μέσω αυτής, τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024