Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Morgan Stanley: Αποχωρεί ο Τζέιμς Γκόρμαν

Morgan Stanley: Αποχωρεί ο Τζέιμς Γκόρμαν

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής

Την  πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley εντός του έτους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Τζέιμς Γκόρμαν, ξεκινώντας μια κούρσα διαδοχής σε μια από τις κυρίαρχες εταιρείες της Wall Street.

Ο Γκόρμαν αποκάλυψε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας περιόρισε την αναζήτηση του CEO σε τρεις «πολύ ισχυρούς» εσωτερικούς υποψηφίους, τονίζοντας ότι θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου «για ένα χρονικό διάστημα» μετά την παραίτηση από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της μετάβασης του CEO δεν έχει καθοριστεί, αλλά ευελπιστούμε να συμβεί κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο Γκόρμαν μιλώντας στους μετόχους της επενδυτικής τράπεζας.

Οι μνηστήρες

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, οι κορυφαίοι υποψήφιοι για να αναλάβουν τη θέση είναι οι συμπρόεδροι Τεντ Πικ και Άντι Σάπερσταϊν, οι οποίοι επιβλέπουν τα τμήματα θεσμικών τίτλων και διαχείρισης περιουσίας της Morgan Stanley, αντίστοιχα, και ο Νταν Σίμκοβιτς, επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης επενδύσεων.

Ο Αυστραλιανής καταγωγής Γκόρμαν αντικατέστησε τον Τζον Μακ στη θέση του CEO στις αρχές του 2010, κατέχοντας προηγουμένως τη θέση του συμπροέδρου της Morgan Stanley, υπεύθυνος για τη διαχείριση του παγκόσμιου πλούτου και των επενδύσεων. Έγινε πρόεδρος το 2012.

Ο διορισμός του πριν από 13 χρόνια υπογράμμισε την πρόθεση της Morgan Stanley να επεκταθεί στη διαχείριση περιουσίας και να διαφοροποιηθεί από τις κληροδοτημένες επενδυτικές τραπεζικές και εμπορικές της επιχειρήσεις.

Μαζί με τον Jamie Dimon στην JPMorgan Chase και τον Brian Moynihan στην Bank of America, ο Γκόρμαν συγκαταλέγεται μεταξύ των διευθυντών τραπεζών της Wall Street που έχουν ανατρέψει μια ευρύτερη τάση για μικρότερες θητείες στελεχών σε αμερικανικές εταιρείες

Ο «λύκος» της Wall Street

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως ο αληθινός «λύκος» της Wall Street, εξαιτίας της αμοιβής και του κύρους του, έχει χαράξει την πορεία της εταιρείας, μακριά από τις ρίζες της, όπως η επενδυτική τραπεζική και οι συναλλαγές, μετατρέποντάς τη σε κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφατες εξαγορές, η εταιρεία φαίνεται πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει άλλη μια περίοδο τραπεζικού στρες.

Η ιστορία αρέσει στους επενδυτές: η μετοχή της Morgan Stanley είναι σταθερή, κερδίζοντας ανταγωνιστές όπως η Goldman Sachs, η Bank of America και η JPMorgan Chase. Οι μετοχές της απέδωσαν σωρευτικά 170%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, τα τελευταία τρία χρόνια, υπερδιπλάσια των κερδών του δείκτη S&P 500 και αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές. Με κεφαλαιοποίηση στα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι τώρα μεγαλύτερη από την Goldman, τη Citigroup και τη Charles Schwab.

Ο Gorman κυβερνά ένα πλοίο με «ομοιόμορφη καρίνα» που καμία σχέση δεν έχει με τη Morgan Stanley των παλαιότερων ετών. Περίπου το 44% των εσόδων προέρχεται από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, από 30% το 2013 και 34% το 2020. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί στα 351 δισεκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτώντας κέρδη από τόκους καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί. Σε μεγάλο βαθμό μέσω εξαγορών, η εταιρεία πρόσθεσε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία από την πανδημία, δημιουργώντας πολύ περισσότερα έσοδα από αμοιβές. Ενώ τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 27% πέρυσι καθώς οι αγορές έπεσαν και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη, δεν ήταν τόσο άσχημη όσο η πτώση κατά 48% της Goldman Sachs.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024