Μυστηριώδεις δονήσεις σε νησί της Δανίας στη Βαλτική προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες
Άγνωστη παραμένει ακόμα η προέλευσή τους
Μία σειρά από μικρές δονήσεις που καταγράφηκαν στο νησί Bornholm της Δανίας στη Βαλτική έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.
Αρχικά οι δονήσεις θεωρήθηκε ότι προκλήθηκαν από σεισμούς. Στη συνέχεια, οι σεισμολόγοι θεώρησαν ότι προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, πάνω από 90 μίλια (140 χιλιόμετρα) νότια.
Τη Δευτέρα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus) δήλωσε ότι οι δονήσεις «δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα πίεσης από ένα συμβάν στην ατμόσφαιρα». Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστη η πηγή τους.
«Οι σεισμολόγοι μπορούν να αναφέρουν ότι είναι απίθανο οι δονήσεις να προέρχονται από μια ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις πρώτες αναφορές για δονήσεις στο Bornholm» ανέφερε το Ινστιτούτο.
Το Σάββατο (13/5), το Geus είπε ότι είχε λάβει περισσότερες από 60 υποδείξεις κατοίκων του Bornholm, ότι ο σεισμός – δονήσεις, που περιγράφονται ως ένα βαθύ βουητό, δόνηση και κροτάλισμα, είχε αναφερθεί από το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνο μία ρωγμή στον τοίχο ενός σπιτιού, όπως ανέφεραν τα δανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο Geus εκτιμά πως οι δονήσεις είναι μεγέθους 2,3 Ρίχτερ.
Το νησί Bornholm, με τους 40.000 κατοίκους, είναι ένα βραχώδες νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας.
- Οι συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ μεταφέρονται στο Ομάν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές
- Ιράκ: Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Νούρι αλ Μάλικι παρά τις απειλές του Τραμπ
- Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που συνδέουν την Credit Suisse με τον Χίτλερ
- Πραξικόπημα ή εκκαθαρίσεις στην Κίνα;
- Μινεάπολη: Τίποτε δεν άλλαξε έπειτα από τη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, λένε αδελφοί της στο Κογκρέσο
- Η κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών έληξε – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για μαζικές επιθέσεις


