Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερη η «Μήδεια της Ηλείας»  - Η δηλητηρίαση της κόρης της επειδή ήταν έγκυος και ανύπαντρη

Ελεύθερη η «Μήδεια της Ηλείας» – Η δηλητηρίαση της κόρης της επειδή ήταν έγκυος και ανύπαντρη

Η δολοφονία του 21χρονου κοριτσιού από τη μητέρα της το 1997 είχε συγκλονίσει την Ηλεία.

Στο Κακοτάρι της Ηλείας, στο σπίτι όπου το 1997 δηλητηρίασε την κόρη της, έχει επιστρέψει η Παναγιώτα Τσιφρικά, που έγινε γνωστή ως «Μήδεια της Ηλείας».

26 χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης της, η Παναγιώτα Τσιφρικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι που τότε δηλητηρίασε την 21χρονη κόρη της επειδή ήταν έγκυος και ανύπαντρη επειδή ένιωθε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ξεπλυθεί η ντροπή της οικογένειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού έχουν αποδεχτεί την παιδοκτόνο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεχάσει τον μαρτυρικό θάνατο της νεαρής Κωστούλας.

Το χρονικό της ειδεχθούς δολοφονίας της Κωστούλας

Η Παναγιώτα Τσιφρικά ήταν μητέρα πέντε παιδιών και από όταν πέθανε ο άντρας της, ήταν για εκείνα μάνα και πατέρας μαζί. Όπως αναφέρει το patrisnews.com, πήγαινε στα χωράφια με τη μεγάλη της κόρη, την 21χρονη τότε Κωστούλα, ένα κορίτσι κλειστό που δεν είχε πολλές φιλίες αλλά τον τελευταίο καιρό φαινόταν πως κάτι την απασχολούσε.

Το νεαρό κορίτσι προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ξεφορτωθεί το μωρό βάζοντας στην κοιλιά της βαριά τσουβάλια, ξέροντας ότι ο άγραφος νόμος της ελληνικής επαρχίας θα την καταδίκαζε.

Όταν η μητέρα της κατάλαβε ότι η Κωστούλα ήταν έγκυος, ντρεπόταν να κυκλοφορήσει στο χωριό και έτσι το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου 1997 πήρε στα χέρια της το δηλητήριο, γέμισε ένα μπουκαλάκι και το φύλαξε στο φούρνο. Μαγείρεψε φακές για τα παιδιά της και τα φώναξε να φάνε.

«Δεν θέλω φακές» είπε η Κωστούλα, λες και διαισθανόταν το κακό! Όμως η μάνα επέμενε. Γέμισε τα πιάτα τους, έριξε δηλητήριο στης Κωστούλας και σέρβιρε. Μέσα σε λίγα λεπτά το 22χρονο κορίτσι είχε «διπλωθεί» από τους πόνους. Βγήκε στην αυλή, έκανε εμετό και επέστρεψε για να ξαπλώσει.

Η μικρότερη αδελφή της πήγε δίπλα της και της κρατούσε το χέρι για να της δώσει κουράγιο ενώ τα ξημερώματα ο αδελφός τους επέστρεψε από ένα γάμο συγχωριανού και ήταν εκείνος που κατάλαβε ότι το κορίτσι ήταν νεκρό.

«Έχω άλλα δύο κορίτσια, πώς θα τα πάντρευα μετά από τέτοια ντροπή;»

Ο θάνατος της Κωστούλας αποδόθηκε σε αυτοκτονία αλλά οι χωριανοί μίλησαν για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της Κωστούλας και οι αστυνομικοί κάλεσαν για κατάθεση την μητέρα της. Η 48χρονη έπεσε σε αντιφάσεις και τελικώς ομολόγησε ότι αυτή έριξε το δηλητήριο στις φακές της μικρής. «Έχω άλλα δύο κορίτσια, πώς θα τα πάντρευα μετά από τέτοια ντροπή;», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το τοπικό σάιτ.

«Τον τελευταίο καιρό τσακωνόμασταν συχνά. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έγκυος ήταν αργά για να το ρίξει. Δεν μου έλεγε και τον πατέρα του παιδιού. Εγώ έμεινα χήρα στα 37 και μεγάλωσα πέντε παιδιά δουλεύοντας μέρα – νύχτα, δεν ήθελα τα υπόλοιπα να πάρουν τον κακό δρόμο της Κωστούλας και να ξεφτιλιστούν. Ζητώ συγνώμη από το Θεό και τα παιδιά μου…» υποστήριξε η «Μήδεια της Ηλείας».

Ανασκεύασε ενώπιον δικαστηρίου η «Μήδεα της Ηλείας» – Η ποινή που της επιβλήθηκε

Η δίκη της «Μήδειας της Ηλείας» έγινε το Νοέμβριο του 1997, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου. Στην απολογία της άλλαξε γραμμή υπεράσπισης και υποστήριξε ότι δεν δηλητηρίασε την κόρη της. Όταν ο πρόεδρος της υπενθύμισε ότι είχε ομολογήσει με κάθε λεπτομέρεια στο στάδιο της προανάκρισης, ισχυρίστηκε ότι η ομολογία της ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων από τους αστυνομικούς, οι οποίοι «τα έγραψαν όλα αυτά χωρίς την θέλησή της».

Παρά την πρόταση του εισαγγελέα να της επιβληθεί 20ετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών για την βίαιη διακοπή της κύησης, το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη. Με οριακή πλειοψηφία 4-3, την καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Μάλιστα, έδωσε και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση που έκανε και την άφησε ελεύθερη έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024