Γιατί ξεραίνονται τα δάση της Δυτικής Λέσβου;
Στο νησί βρέθηκε κλιμάκιο της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται με την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, έπειτα από σχετική πρόσκληση βρέθηκε σήμερα 10 Μαΐου στην Καλλονή ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, εντομολόγος του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς.
Πραγματοποίηθηκαν κάποιες πρώτες αυτοψίες σε πεύκα στα ενδεικτικά δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής και λαμβάνοντας τα δείγματα θα προβεί πίσω στην Αθήνα σε ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις. Ωστόσο από την πρώτη κιόλας επαφή, διαφαίνεται πως οι φόβοι που έχουν ήδη εκφραστεί για το φαινόμενο, επιβεβαιώνονται για την ύπαρξη απειλητικού παράσιτου που πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, βλάπτει τα πεύκα.
Μετά τις πρώτες αυτές αυτοψίες συζητήθηκαν τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή του πευκοδάσους και αμέσως μετά την εξαγωγή των επιστημονικών συμπερασμάτων από τα δείγματα που ελήφθησαν, αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή.
«Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Μπενάκειου Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρο Σαμαρά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τον εντομολόγο-Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Παναγιώτη Μυλωνά που πραγματοποίησε τη σημερινή αυτοψία. Η συνεργασία μας μόλις ξεκίνησε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που παρατηρείται στα δάση μας, βάσει των οδηγιών που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
- ‘Εκλεψαν την παράσταση τα μπλουζάκια της ευρωκούπας των Φουρνιέ και Τζόσεφ (pics)
- Ανδρουλάκης: Το δημογραφικό θα είναι η μεγάλη οικονομική και κοινωνική νάρκη τα επόμενα χρόνια
- Ντελίριο στο ΣΕΦ για τους πρωταθλητές Ευρώπης (vids)
- Είχε μαχαιρώσει γνωστό επιχειρηματία ο 29χρονος που συνελήφθη για την αιματηρή επίθεση στα Πατήσια
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ισραήλ θέλουν να γονατίσουν το Ιράν
- Πατήσια: Βαρύ το κατηγορητήριο για τους τρεις συλληφθέντες

