Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Για τουαλέτα είχαμε μια σακούλα» - Η δύσκολη καθημερινότητα μιας αστροναύτισσας

«Για τουαλέτα είχαμε μια σακούλα» – Η δύσκολη καθημερινότητα μιας αστροναύτισσας

Η ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσφέρει την καλύτερη θέα, έχει όμως και τα προβλήματά της.

Όλα άλλαξαν στη ζωή της Κέιλα Μπάρον όταν έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για παραμονή έξι μηνών. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή της, η αστροναύτης της NASA λύνει μια ποικιλία πρακτικών αποριών, από το πώς λούζεται κανείς στο Διάστημα μέχρι το πώς δουλεύει η τουαλέτα και πώς λειτουργεί ένας κυλιόμενος διάδρομος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, η Κέιλα ήταν μέλος της Αποστολής 66 της NASA από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022 και συμμετείχε σε επιστημονικά για την ανάπτυξη υλικών υψηλής τεχνολογίας.

Η 35χρονη μοιράστηκε εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Διάστημα. Πιο πρόσφατα, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο Reddit.

Οι αστροναύτες του ISS κοιμούνται δεμένοι σε υπνόσακους με τα χέρια να αιωρούνται ελεύθερα (NASA)

Σε ερώτηση ενός οκτάχρονου για το πώς λειτουργεί η τουαλέτα του ISS, η Κέιλα απάντησε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα. Ουρούμε σε ένα λάστιχο που έχει στην άκρη ένα χωνί και αφοδέυουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση, αλλά λειτουργεί πολύ καλά!».

Η τουαλέτα του σταθμού δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες (NASA)

Σχετικά με το θέμα του ύπνου, η Κέιλα υπενθυμίζει ότι ο ISS συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι το πλήρωμα βλέπει 16 ανατολές και άλλα τόσα ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα και «περνά περίπου τον μισό χρόνο στον ήλιο και τον μισό χρόνο στη σκιά».

Επειδή όμως ο ανθρώπινος οργανισμός ακολουθεί έναν κύκλο 24 ωρών, οι αστροναύτες ακολουθούν τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC), η οποία πρακτικά συμπίπτει με την ώρα Γκρίνουιτς.

Συνήθως, οι αστροναύτες κοιμούνται περίπου από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

H Κέιλα Μπάρον απολαμβάνει τη θέα στον θόλο παρατήρησης του ISS (NASA)

Το φαγητό στον σταθμό δεν είναι ό,τι πι φρέσκο, όμως τα αποξηραμένα γεύματα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι είχε αρχικά φανταστεί η αστροναύτης.

Μερικά από τα αγαπημένα της πιάτα είναι το κις λαχανικών, τα ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο περιζήτητο… κονσέρβα κοτόπουλου τεριγιάκι της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα» λέει η ίδια.

Γυμναστική

Στη σελίδα της στο Instagram, όπου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @astro_kayla, η Kayla δημοσίευσε βίντεο για να δείξει πώς γυμναζόταν στο διάστημα.

Φοράει για παράδειγμα έναν ελαστικό ιμάντα για να κρατήσει τα πόδια της σταθερά στον κυλιόμενο διάδρομο, αντί να αιωρείται.

Στη λεζάντα η Κέιλα εξηγεί ότι οι αστροναύτες στον ISS γυμνάζονται καθημερινά για να «παραμείνουν σε φόρμα και να αποφύγουν τη μυϊκή ατροφία και την απώλεια οστικής πυκνότητας».

Η άσκηση παρείχε επίσης ένα «τεράστιο ψυχολογικό όφελος», καθώς η Κέιλα μπορούσε να αφιερώσει λίγο χρόνο στον εαυτό της.

Λούσιμο στο Διάστημα

Σε ένα άλλο βίντεο, η Kayla δείχνει πώς έλουζε τα μαλλιά της στο διάστημα, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό δοχείο με σωληνάκι για να βρέχει τα μαλλιά της, αντί να τα βάζει κάτω από το ντους. Το νερό έτσι απορροφάται από τα μαλλιά αντί να εκτοξεύεται παντού στον χώρο.

Αφού περάσει τα δάχτυλα μέσα από τα μαλλιά για να εξασφαλίσει ότι όλες οι τούφες της είναι βρεγμένες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί μια «μπάρα σαμπουάν», την οποία πρέπει να ξεπλύνει τρεις με τέσσερις φορές.

Στο βίντεο τα μαλλιά σηκώνονται όταν τελειώσει το λούσιμο σαν να έβαλε το δάχτυλο στην πρίζα..

Η πορεία μέχρι το Διάστημα

Η γεννημένη στην Ουάσινγκτον, η Κέιλα αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ με πτυχίο μηχανικού συστημάτων.

Στη συνέχεια,  απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην πυρηνική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge πριν γίνει Αξιωματικός Υποβρυχίου Πολέμου και εργαστεί σε υποβρύχι.

Μετά το διορισμό της στο Πολεμικό Ναυτικό, η Κάιλα επιλέχθηκε από τη NASA για την τάξη υποψηφίων αστροναυτών του 2017 και αναφέρθηκε για υπηρεσία τον Αύγουστο του ίδιου έτους έπειτα από εκπαίδευση.

Δίνοντας τη συμβουλή της σε άλλους επίδοξους αστροναύτες, η Κάιλα καταλήγει: «Ποτέ μην κλείνετε την πόρτα στον εαυτό σας! Όταν ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα, είναι εύκολο να μεταπείσεις τον εαυτό σου να μην ρισκάρει την αποτυχία, αλλά οι αποτυχίες είναι συχνά οι καλύτερες ευκαιρίες για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, και αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου».

«Μοιραστείτε τα όνειρά σας με άτομα που εμπιστεύεστε, ρισκάρετε και μην υποθέτετε ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε.

«Όταν μπήκα στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν ονειρευόμουν ποτέ ότι κάποια μέρα θα γίνω αστροναύτης. Ήξερα ότι ήθελα να υπηρετήσω και να αφιερώσω τη ζωή μου σε κάτι μεγαλύτερο από εμένα. Μόνο όταν υπηρέτησα σε ένα υποβρύχιο σκέφτηκα ότι μπορεί να είχα τη δυνατότητα να γίνω αστροναύτης».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024