Πόλεμος στο Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες στο Χαρτούμ
Οι μάχες από τα μέσα Απριλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους
Συνεχίζονταν οι συγκρούσεις σήμερα στο νότιο Χαρτούμ ενώ απεσταλμένοι από τις εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν βρίσκονταν στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες, που οι διεθνείς μεσολαβητές ελπίζουν ότι θα δώσουν τέλος στις εχθροπραξίες που διαρκούν ήδη τρεις εβδομάδες.
Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη σοβαρή τέτοια προσπάθεια για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) που έχουν μετατρέψει τμήματα της πρωτεύουσας του Σουδάν, του Χαρτούμ, σε εμπόλεμες ζώνες και έχουν προκαλέσει τον εκτροχιασμό ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου για μετάβαση σε μια πολιτική διακυβέρνηση ύστερα από χρόνια αναταραχών και εξεγέρσεων.
Απώλειες ζωών
Οι μάχες από τα μέσα Απριλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, έχουν διαταράξει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν αναγκάσει 100.000 ανθρώπους να διαφύγουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό.
Ενώ οι μεσολαβητές αναζητούν μια πορεία προς την επίτευξη ειρήνης, οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσουν μόνο μια ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους και δεν θα διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου.
Οι συνομιλίες
Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή των δυνάμεων του, ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι, δήλωσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να πετύχουν τον στόχο που έχει τεθεί να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πέρασμα για τους αμάχους.
Ο Χεμέντι έχει υποσχεθεί ότι θα συλλάβει ή θα σκοτώσει τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ενώ επί του πεδίου υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις για να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
- Στέγαση: Συνεχίζεται η ασφυξία – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2008 οι τιμές – Οι περιοχές που «καίνε»
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης» και στοχοποιεί το λαϊκό κίνημα
- ΕΣΔΑ: Ο Στάρμερ καλεί την Ευρώπη να περιορίσει τα δικαιώματα των μεταναστών για να… αντιμετωπίσει την ακροδεξιά





