Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά Εργασίας: Κέρδη και ζημίες από την «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αγορά Εργασίας: Κέρδη και ζημίες από την «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης

69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027.

Την ώρα που οι ΗΠΑ και η Κίνα «πολεμούν» για την πρωτοκαθεδρία στην υψηλή τεχνολογία, εφαρμογές της όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αλλάζουν ριζικά τη ζωή ολόγυρα μας.

Ήδη η απόφαση της IBM να παγώσει τις προσλήψεις για θέσεις εργασίας, τα καθήκοντα των οποίων μπορούν να εκπληρωθούν από μηχανές, έγινε πρωτοσέλιδο και είναι μόνο η αρχή.

Όπως αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση θα επιφέρουν ραγδαίες μεταβολές, με αντίκτυπο περίπου στο 25% των θέσεων εργασίας.

Προοπτικές και κίνδυνοι

Συγκεκριμένα, περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027, με αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση κατά 2% της τρέχουσας απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση που φέρει τον τίτλο The Future of Jobs.

Από τη μία πλευρά μέχρι το 2027 θα αυξήσει κατά 30% την ανάγκη για εργαζόμενους που ξέρουν να τη χειρίζονται, όπως είναι οι αναλυτές δεδομένων, οι ειδικοί στη μηχανική μάθησης και στην κυβερνοασφάλεια, καθώς επίσης και οι μηχανικοί ρομποτικής και FinTech.

Από την άλλη πλευρά όμως θα «αφανίσει» πολλές θέσεις εργασίας, για την ακρίβεια 26 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την καταγραφή στοιχείων και τη δουλειά γραφείου μέχρι το 2027,  καθώς οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα χέρια, ενώ εφαρμογές όπως το ChatGPT θα αυτοματοποιήσει τον συλλογισμό, την επικοινωνία και τον συντονισμό.

Να σημειωθεί ότι δεν θα είναι οι μόνοι παράγοντες που θα επιφέρουν ανατροπές στην αγορά εργασίας, καθώς θα συνδράμουν και άλλες οικονομικές εξελίξεις, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την πράσινη οικονομία και η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024