Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάρολος Γ’: O Πρίγκιπας που έγινε επιτέλους Βασιλιάς

Κάρολος Γ’: O Πρίγκιπας που έγινε επιτέλους Βασιλιάς

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Ο Κάρολος από την πρώτη μέρα που άνοιξε τα μάτια του ανατρεφόταν για να γίνει βασιλιάς. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος αναλαμβάνει επιτέλους βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, τερματίζοντας μια αναμονή άνω των 70 ετών, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον διάδοχο στη βρετανική ιστορία.

Πολλά σχόλια έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του όντας στη σκιά της επιβλητικής μητέρας του. Μια ζωή πολυποίκιλη, πολύμορφη, με πάντα τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του και στις επιλογές του. Ο γάμος με την Νταϊάνα, ο έρωτας με την Καμίλα μέχρι και η τελευταία διαμάχη με τον γιο του Χάρι.

Ο πρίγκιπας που περίμενε 7 δεκαετίες να γίνει βασιλιάς

Μακριά από τα βασιλικά καθήκοντα, ο Κάρολος είναι ευτυχής στον κήπο του στο Χάιγκροουβ, στη δυτική Αγγλία ή – όπως και η μητέρα του – όταν κάνει πεζοπορία ή ψαρεύει στα βασιλικά κτήματα στη Σκωτία. Του αρέσει επίσης να ζωγραφίζει. Έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο γέρος του Λοχνάγκαρ». Έχει επίσης πάθος με τις τέχνες, ιδίως με τα έργα του Σαίξπηρ, την όπερα και τη μουσική του Λέοναρντ Κοέν.

Στις ιδιωτικές στιγμές του, είναι αστείος με μία «κατεργάρικη αίσθηση του χιούμορ», αλλά είναι και απαιτητικός. Κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του λένε ότι είναι ευγενικός κι εργάζεται σκληρά. Φίλοι και εχθροί συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι είναι αφοσιωμένος στο καθήκον και τις περισσότερες ημέρες δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Βασιλιάς από κούνια

Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948, τη 12η χρονιά της βασιλείας του παππού του, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Ήταν μόλις 3 ετών όταν έγινε διάδοχος του θρόνου, τη στιγμή που η μητέρα του έγινε βασίλισσα, το 1952. Η ανατροφή του ήταν πάντα διαφορετική σε σύγκριση με τους προηγούμενους μονάρχες.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που εκπαιδεύτηκαν από ιδιωτικούς δασκάλους, ο Κάρολος πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και μετά βρέθηκε εσωτερικός στο Σχολείο Τσιμ στο Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Ακολούθησε το Γκόρντονστουν, ένα πολύ αυστηρό οικοτροφείο στη Σκωτία, όπου επίσης είχε φοιτήσει ο πατέρας του. Μια πολύ δύσκολη περιόδο της ζωής του που ο ίδιος πολλές φορές περιέγραφε «σαν κόλαση».

Σπάζοντας την παράδοση, έγινε δεκτός στο Τρίνιτι Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το 1967 για να σπουδάσει αρχαιολογία και ανθρωπολογία, όμως άλλαξε τομέα και προτίμησε την ιστορία. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Ουαλίας Αμπερύστγουιθ, για να μάθει την ουαλική γλώσσα, εν όψει της απονομής σ’ αυτόν του τίτλου του πρίγκιπα της Ουαλίας την 1η Ιουλίου 1969. Το 1971 έγινε ο πρώτος διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβε πτυχίο πανεπιστημίου.

Όπως πολλά άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πριν από αυτόν, εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, αρχικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν στο Ναυτικό. Η ενεργός υπηρεσία του τερματίστηκε το 1976.

Αγαπούσε το σκι, το σερφ και τις καταδύσεις. Ήταν δεινός παίκτης του πόλο και καλός ιππέας.  Όταν εγκατέλειψε το Ναυτικό, το 1976, αναζήτησε τον ρόλο του στον δημόσιο βίο και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποια ξεκάθαρη δουλειά για τον πρίγκιπα διάδοχο – έπρεπε να την εφεύρει μόνος του. «Αυτό το καθιστούσε τόσο ενδιαφέρον, προκλητικό και περίπλοκο», είπε σ’ ένα ντοκιμαντέρ για τα 70ά γενέθλιά του.

Ο περιβοήτος γάμος με την Νταϊάνα

Όταν παντρεύτηκε την Νταϊάνα το 1981, ενώπιον ενός τηλεοπτικού κοινού 750 εκατομμυρίων ανθρώπων, η νύφη φαινόταν ότι ήταν η τέλεια επιλογή.

Αρχικά όλα πήγαιναν καλά. Τα παιδιά τους, ο Γουίλιαμ και ο Χάρι, γεννήθηκαν το 1982 και το 1984 αντίστοιχα. Αλλά στα παρασκήνια, ο γάμος είχε προβλήματα και η Νταϊάνα κατηγορούσε την Καμίλα για τη διάλυσή του, το 1992. «Υπήρχαν τρεις σ’ αυτόν τον γάμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ο Κάρολος υποστήριζε ότι παρέμεινε πιστός «μέχρι να διαλυθεί (ο γάμος) ανεπανόρθωτα».

Τις επόμενες δεκαετίες, η θέση του βελτιώθηκε, αν και παρέμεινε λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του. Το 2005 παντρεύτηκε τελικά την Καμίλα, η οποία κέρδισε την αποδοχή των Βρετανών. Για πολλούς, πάντως, η σκιά της Νταϊάνα παραμένει και η ζωή της εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό.

Κάρολος και  Καμίλα, ένας έρωτας από πολλά κύματα

Η πρώτη του χειραψία με την Καμίλα έγινε το 1970 στο γήπεδο πόλο του μεγάλου πάρκου του Ουίνδσορ. Η 23χρονη Καμίλα λέγεται πως πλησίασε τον Κάρολο, τον χαιρέτησε και αμέσως του είπε: «Ξέρεις, ο προ-πάππους σου και η προ-γιαγιά μου ήταν εραστές. Τι λες γι’ αυτό;», αναφερόμενη στο ειδύλλιο της Αλις Κέπερ με τον βασιλιά Εδουάρδο τον έβδομο. Αμέσως υπήρξε μια έλξη.

«Ο Κάρολος αγάπησε τον τρόπο που χαμογελούσε με τα μάτια της. Χασκογελούσαν με τα ίδια πράγματα», αποκαλύπτει η Πένι Τζούνορ στο βιβλίο της «Η δούκισσα: Η ανείπωτη ιστορία». «Του άρεσε, επίσης, ότι ήταν φυσική, ανοιχτή και φιλική, του άρεσε ότι δεν ήταν δουλοπρεπής ή γλείφτρα απέναντι στον διάδοχο του θρόνου. Με άλλα λόγια τον γοήτευσε από την αρχή και η καρδιά του άρχισε να χτυπά δυνατά».

Οι δυο τους στη συνέχεια πήγαιναν μαζί σε αρκετούς αγώνες πόλο, ενώ αργότερα συναντιούνταν κρυφά στο κτήμα του Λόρδου Μαουντμπάτεν. Η σχέση τους, όμως, είχε…προθεσμία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε προγραμματίσει να φύγει με το βασιλικό ναυτικό στην Καραϊβική. Τότε αντί να ζητήσει από την Καμίλα να τον περιμένει να γυρίσει σε οκτώ μήνες, φέρεται να απέφυγε να εκφράσει τη δύναμη των συναισθημάτων του. Εκείνη, όσο ο πρίγκιπας Κάρολος έλειπε σε ταξίδι, έκανε σχέση με τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς τον οποίο και παντρεύτηκε περίπου έναν χρόνο μετά.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996. Στις 8 Απριλίου 2005 ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύονται σε μια τελετή χωρίς πολυτέλειες. Η Ελισάβετ συμφωνεί με τον γάμο. Από εκείνη την ημέρα η κοινή θνητή Καμίλα γίνεται η δούκισσα της Κορνουάλης. Και τώρα πλέον μετά από επιθυμία του Καρόλου η δούκισσα θα γίνει Βασίλισσα.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024