Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οκλαχόμα: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την εκτέλεση θανατοποινίτη λόγω... αμφιβολιών

Οκλαχόμα: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την εκτέλεση θανατοποινίτη λόγω… αμφιβολιών

«Αν με εκτελέσουν, θα αποδειχτεί ότι είμαι αθώος. Και το λυπηρό είναι, τι κάνεις τότε;»

Ένα θρίλερ ζει ο θανατοποινίτης Ρίτσαρντ Γκλόσιπ στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την Παρασκευή την προγραμματισμένη εκτέλεσή του, για δεύτερη φορά, καθώς δεν είναι ξεκάθαρη η ενοχή του.

Το μποκάρισμα έρχεται καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας συμφώνησε ότι η υποκείμενη καταδίκη ήταν αβάσιμη.

Το δικαστήριο με μια σύντομη εντολή έκανε δεκτό το αίτημα του κρατούμενου Ρίτσαρντ Γκλόσιπ, ο οποίος καταδικάστηκε για την οργάνωση της δολοφονίας του αφεντικού του στο μοτέλ της Οκλαχόμα Σίτι όπου εργαζόταν.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε την εκτέλεσή του καθώς το ίδο έκανε και το 2015 σε ξεχωριστή δίκη για το εάν το πρωτόκολλο εκτέλεσης του κράτους ήταν αντισυνταγματικό. Τελικά το δικαστήριο αποφάνθηκε κατά του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ.

Η χθεσινή απόφαση σημαίνει ότι η εκτέλεση του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ, που είχε προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου, δεν θα συνεχιστεί πλέον όσο συνεχίζεται η προσφυγή του στο δικαστήριο.

«Και αν είμαι αθώος τι θα κάνουν;»

Σε μια συνέντευξη στο NBC Nightly News, ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης, ο Γκλόσιπ είπε ότι ήλπιζε ότι αν τον εκτελούσαν, ο θάνατός του θα ήταν ο τελευταίος και «θα εμπόδιζε αυτό να μη συμβεί σε κανέναν άλλον ποτέ στις ΗΠΑ».

«Έχουμε σωρούς αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν την αθωότητά μου», είπε ο Γκλόσιπ στον Lester Holt του NBC News. «Ακόμα με θέλουν να πεθάνω. Και είναι τρομακτικό να κάθομαι εδώ και να πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό που αντιμετωπίζω, γνωρίζοντας ότι έχουν την ευκαιρία να το διορθώσουν. Έχουν την ευκαιρία να κάνουν το σωστό. Ωστόσο, ακόμα δεν το θέλουν».

Ο Γκλόσιπ είπε ότι είχε ακόμα ελπίδα. «Πρέπει να πιστεύω ότι μπορούμε να επικρατήσουμε», είπε. «Αν με εκτελέσουν, θα αποδειχτεί ότι είμαι αθώος. Και το λυπηρό είναι, τι κάνεις τότε;»

«Είτε το αφήνω να με καταναλώσει ή συμφιλιώνομαι με αυτό και προσπαθώ να ζήσω όσο καλύτερα μπορώ με ό,τι μου έχει απομείνει. Και αυτό προσπαθώ να κάνω», πρόσθεσε.

Τι λένε οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει ότι η καταδίκη του θα έπρεπε να απορριφθεί με βάση τις ανησυχίες για βασικές μαρτυρίες στην υπόθεση που παρείχε ο Justin Sneed, ο οποίος διέπραξε τη δολοφονία το 1997. Ο Sneed κατέθεσε ότι ο Glossip τον είχε προσλάβει για να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη μοτέλ.

Αλλά προέκυψε ότι οι εισαγγελείς είχαν αποκρύψει πληροφορίες για τον Sneed και ότι είχε δώσει ψευδή μαρτυρία στη δίκη. Μια ανεξάρτητη έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Οκλαχόμα Γκέντνερ Ντράμοντ, ένας Ρεπουμπλικανός, κατέληξε στο συμπέρασμα μεταξύ άλλων ότι δεν είχε αποκαλυφθεί στη δεύτερη δίκη του Γκλόσιπ το 2004 ότι ο Sneed είχε λάβει θεραπεία για μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση.

Παρά την ανακοίνωση του Γκέντνερ Ντράμοντ ότι πίστευε ότι η καταδίκη του Γκλόσιπ θα έπρεπε να απορριφθεί λόγω παραβιάσεων της δίκαιης διαδικασίας, ένα εφετείο της Οκλαχόμα επικύρωσε τη θανατική ποινή τον περασμένο μήνα και το συμβούλιο χάριτος και αποφυλάκισης της Πολιτείας ψήφισε επίσης κατά της επιείκειας στον Γκλόσιπ.

Ο Γκλόσιπ, τώρα 60 ετών, απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η εκτέλεσή του, με τον Ντράμοντ να καταθέτει δικαστικά έγγραφα δίπλα στον θανατοποινίτη.

«Ελλείψει της παρέμβασης αυτού του δικαστηρίου, η εκτέλεση θα προχωρήσει υπό συνθήκες όπου ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη ομολογήσει λάθος — ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αδιανόητο», έγραψε ο Ντράμοντ.

Οι δικηγόροι του Γκλόσιπ δήλωσαν ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για την καταδίκη του.

«Οι ασυνέπειες του Sneed είναι ιδιαίτερα προβληματικές επειδή η υπόθεση του κράτους για την εκτέλεση του Γκλόσιπ στρέφει την αξιοπιστία του Sneed», έγραψαν οι δικηγόροι.

Πηγή: NBC

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024