Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο μαξιλαράκι Πούτιν στον Ερντογάν: Οικονομικές διευκολύνσεις στις αγορές αερίου, ενόψει εκλογών

Νέο μαξιλαράκι Πούτιν στον Ερντογάν: Οικονομικές διευκολύνσεις στις αγορές αερίου, ενόψει εκλογών

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν απευθύνεται στη Ρωσία για τέτοια βοήθεια

Να καθυστερήσει μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που έχει αγοράσει, συμφώνησε η Άγκυρα με το Κρεμλίνο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας στο κανάλι HaberGlobal, ο Donmez είπε ότι η Άγκυρα ζήτησε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να καθυστερήσει ορισμένες πληρωμές για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας πέρυσι. «Επιτεύχθηκε συμφωνία για αναβολή πληρωμών πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό», είπε ο Donmez χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η δήλωση του Donmez νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια αναγνώριση της συμφωνίας, δίχως ο ίδιος να διευκρινήσει το συνολικό ποσό που συμφώνησε να καθυστερήσει η Gazprom, αλλά είπε ότι η αντιπολίτευση κάνει λάθος για το ποσό.

Χέρι βοηθείας

Πάντως, πρόκειται για μια συμφωνία που θα βοηθήσει τον Ερντογάν ενόψει των κρίσιμων εκλογών.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Ρωσία αγγίζει σχεδόν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως λόγω των εισαγωγών αερίου.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη προσπάθεια επανεκλογής του εν μέσω πληθωρισμού υψηλού πληθωρισμού και της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής ζημιάς που προκλήθηκε από τους θανατηφόρους σεισμούς τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει και το Al Monitor, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν απευθύνεται στη Ρωσία για τέτοια βοήθεια. Η Μόσχα έχει ήδη επιτρέψει στην Άγκυρα να εξοφλήσει ορισμένες από τις εισαγωγές ενέργειας της σε ρούβλια μετά τη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Αύγουστο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην αρχή του έτους υποστήριξε ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στις εκλογές του Μαΐου μέσω μιας σειράς οικονομικών χειρονομιών, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής του χρέους της Άγκυρας για φυσικό αέριο αξίας 20 δισ. δολ. Ωστόσο, ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024