Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σεμαγλουτίδη: Προειδοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις αγορές χωρίς συνταγή

Σεμαγλουτίδη: Προειδοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις αγορές χωρίς συνταγή

Για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρους υπάρχει άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, λέει ο ΠΙΣ.

Με αφορμή τη δημοσιότητα για χρήση του αντιδιαβητικού φαρμάκου σεμαγλουτίδη από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του».

Επιπλέον σημειώνει ο ΠΙΣ, οι γιατροί οφείλουν να μην το συνταγογραφούν για απώλεια βάρους με ψευδή διάγνωση διαβήτη.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει δύο επιστημονικά στοιχεία:

Η σεμαγλουτίδη είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Υπάρχει σκεύασμα της ίδιας οικογένειας που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, η λιραγλουτίδη, η οποία όμως δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι «οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες».

Επίσης «η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης».

Σύμφωνα με ΠΙΣ οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος πρέπει να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εύκολα εφικτή με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους, αλλά απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής.

Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.

«Τέλος, για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ», καταλήγει ο ΠΙΣ.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024