Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Στις 10 Μαΐου το debate των πολιτικών αρχηγών

Εκλογές 2023: Στις 10 Μαΐου το debate των πολιτικών αρχηγών

Το debate θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στις 21:00 το βράδυ

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ένα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ. Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 10 το πρωί, όπως είχε αποφασιστεί από την συνεδρίαση της Πέμπτης (27.04).

Σύμφωνα με πληροφορίες, συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ ερωτήσεις θα υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι από κανάλια εθνικής εμβέλειας. Mοναδική προϋπόθεση είναι οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν να είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στις 10 Μαΐου το debate

Καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρχε διαφωνία στην Διακομματική Επιτροπή για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η 10η Μαΐου θα είναι τελικά η ημέρα που οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν on air τα ξίφη τους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ είχε προτείνει το debate να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να διεξαχθεί 2 μέρες πριν, δηλαδή στις 10 του μήνα.

Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, καθώς στις 10 Μαϊου είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο τελικά το debate θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις κάλπες στα Πανεπιστήμια.

Ποιες θα είναι οι θεματικές ενότητες για το debate των εκλογών

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

1. οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση

2. εξωτερική πολύτιμη και άμυνα

3. κράτος – θεσμοί – διαφάνεια

4. υγεία – παιδεία – κοινωνικό κράτος

5. περιβάλλον – ενέργεια

6. ελεύθερη χωρίς ερώτησες με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Τέλος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποφάσισαν ότι η ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

Τι είχε αποφασιστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι καταβολές της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ζητήθηκε να υπάρξουν διευκολύνσεις των εκλογέων. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε election pass για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε πως θα υπάρξει ανακοίνωση παραίνεσης προς τα κανάλια για ισοτιμία στο χρόνο, ενώ η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα ζητήσει από τα ΜΜΜ να υπάρξουν εκπτώσεις.

Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, συνολικώς έχουν εγγραφεί 22.816 απόδημοι, που θα ψηφίσουν το Σάββατο παραμονή των εκλογών σε 99 εκλογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διακομματικής στο Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε:

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς. Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00. Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα».

Πρόσθεσε, ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διενέργεια ενός δεύτερου debate, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024