Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αιμορροΐδες: Οριστική κι ανώδυνη ανακούφιση με συνδυασμό καινοτόμων θεραπειών

Αιμορροΐδες: Οριστική κι ανώδυνη ανακούφιση με συνδυασμό καινοτόμων θεραπειών

Συνέντευξη με τον Δρ. Αν. Ξιάρχο, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου

Οι αιμορροΐδες θεωρούνται θέμα ταμπού που δύσκολα μιλά κανείς γι’ αυτό, ωστόσο αφορούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι ταλαιπωρούν πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών! Πρόκειται για μια σύγχρονη «μάστιγα» που, όμως, πλέον αντιμετωπίζεται ανώδυνα κι οριστικά, χάρη σε έναν συνδυασμό νέων, ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών.

Πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος των  περιπρωκτικών παθήσεων (αιμορροΐδες, περιπρωκτικά αποστήματα/συρίγγια, κύστη κόκκυγος, ραγάδα πρωκτού), ο Δρ. Αν. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, εξηγεί που πρέπει να εστιάζουμε όταν αναζητούμε λύση στο πρόβλημα των αιμορροϊδών:

  • Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών σε αυτήν. Τελικά, τι ισχύει, επιστημονικά;

«Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού που βοηθούν το έντερο να κλείνει σωστά, αφενός συμβάλλοντας στην εγκράτεια κι αφετέρου προστατεύοντάς το από τραυματισμούς. Όταν οι αιμορροΐδες πάσχουν, διογκώνονται και χαλαρώνουν, αδυνατώντας να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους και δίνοντας μια σειρά από συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο, πόνο και αιμορραγία, που βαθμιαία επιβαρύνουν την ποιότητας ζωής και ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς. Για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο χειρουργικές, όσο κι ελάχιστα τραυματικές που βασίζονται στη χρήση τεχνολογιών, όπως οι ραδιοσυχνότητες, οι υπέρηχοι και τα θεραπευτικά laser. Οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν ότι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας θεραπείας και την αποφυγή επιπλοκών».

  • Ποια είναι, όμως, η περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας;

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες, καινοτόμες τεχνικές που έχουν ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιό μας και τις οποίες ένας έμπειρος κι εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να συνδυάσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος του ασθενούς του».

«Η μέθοδος Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anesthetic) αξιοποιεί την καθιερωμένη και ακίνδυνη τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων, με την οποία επεμβαίνουμε απολύτως στοχευμένα στο σημείο που έχει το πρόβλημα,  δίχως να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξάχνωση του παθολογικού ιστού στις αιμορροΐδες, οι οποίες επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Επομένως, με τη μέθοδο Rafaelo  δεν αφαιρούμε ούτε ακρωτηριάζουμε τους ιστούς, αποφεύγοντας επιπλοκές, όπως η ακράτεια, και μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα υποτροπής της αιμορροϊδοπάθειας».

«Η μέθοδος «TRILOGY» είναι μια επίσης επαναστατική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των υπερήχων, με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μέσα σε 15 – 30 λεπτά, ανώδυνα και αναίμακτα! Με την «TRILOGY» θεραπεύουμε τα τρία βασικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας: την αιμορραγία, τον κνησμό και τον πόνο. Παράλληλα, αποκαθιστούμε την πρόπτωση των αιμορροϊδών έξω από τον πρωκτό, αποφεύγοντας την εκτομή ή τον ακρωτηριασμό των ιστών. Χάρη σε αυτά τα πλεονεκτήματα, οι ασθενείς έχουν ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες».

«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα ασύρματο μηχάνημα υπερήχων «TRILOGY» έχει εγκατασταθεί στη Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.

  • Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων;

«Αν και πρόκειται για αρκετά σύγχρονες προσεγγίσεις, η αποτελεσματικότητά τους είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Ενδεικτικά, στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό Journal of Gastroenterology, Hepatology and Endoscopy, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα 5ετούς μελέτης επί συνόλου 4.540 ασθενών, οι οποίοι έλαβαν εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, δεν παρατηρήθηκε ποτέ, ούτε μία σοβαρή επιπλοκή μετά την αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας».

«Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμίσουμε ότι η όποια θεραπευτική προσέγγιση, όσο καλά τεκμηριωμένη κι αν είναι επιστημονικά δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από ικανοποιητική εμπειρία κι εξειδίκευση του χειρουργού πάνω στην εν λόγω προσέγγιση, καθώς επίσης κι από την ανάλογη υποστήριξή του σε οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον. Σύγχρονες υποδομές, άρτιος εξοπλισμός, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και διεπιστημονικές ιατρικές ομάδες (π.χ. γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, γενικός χειρουργός) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε ασθενή, ώστε να λαμβάνει τη θεραπεία που αρμόζει για τη βέλτιστη επίλυση του προβλήματος υγείας του και να έχει άμεση ανάρρωση κι επιστροφή στις καθημερινές του συνήθειες.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024