Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Ανταρσία επενδυτών κατά της BP για τις εκπομπές άνθρακα

Κλιματική αλλαγή: Ανταρσία επενδυτών κατά της BP για τις εκπομπές άνθρακα

Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πέντε συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας που έχουν επενδύσει σε μετοχές της ΒP ψήφισαν κατά της ανανέωσης θητείας του διευθύνοντος συμβούλου ως διαμαρτυρία για την αποδυνάμωση των κλιματικών στόχων της πετρελαϊκής εταιρείας.

Ενόψει της ψηφοφορίας των μετόχων την Πέμπτη, τα πέντε μεγάλα ταμεία κατηγόρησαν την βρετανική πολυεθνική για «αποτυχία διακυβέρνησης» που θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις σε προγράμματα ορυκτών καυσίμων θα χάσουν την αξία τους.

Ο αρχικός στόχος που είχαν συμφωνήσει οι μέτοχοι το 2022 προέβλεπε ότι η BP θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα κατά 35-40% έως το τέλος της δεκαετίας. Τον Φεβρουάριο όμως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μειώνει τον στόχο στο 20-30% λόγω κινδύνων για την ενεργειακή ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι μέτοχοι δεν ενημερώθηκαν και έμαθαν για την αναθεώρηση του στόχου από τα μέσα ενημέρωσης. «Όχι μόνο απογοητευτήκαμε που είδαμε την εταιρεία να υπαναχωρεί αλλά μείναμε και έκπληκτοι με την απουσία διαβούλευσης» δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Nest, συνταξιοδοτικού ταμείου που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Nest και οι υπόλοιποι αντάρτες επενδυτές, τα ταμεία Universities Pension Scheme, LGPS Central, Brunel Pension Partnership και Border to Coast, έχουν επενδύσει 440 εκατ. λίρες στην BP και διακρατούν λιγότερο από το 1% των μετοχών.

Η φωνή τους όμως είναι ηχηρή. Δεδομένου ότι διαχειρίζονται τις συντάξεις περισσότερων του ενός τρίτου των εργαζομένων στη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανανέωση θητείας του διευθύνοντος συμβούλου αναμενόταν να ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη.

Η BP πάντως δεν είναι η μόνη εταιρεία ορυκτών καυσίμων που δέχεται πυρά από μετόχους για την κλιματική πολιτική τους.

Πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση ClientEarth, η οποία έχει αγοράσει μετοχές της Shell, κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας μαζί με άλλους μετόχους για ανεπαρκές πλάνο κλιματικής μετάβασης.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024