Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νέο θαύμα του Ζoτς

Το νέο θαύμα του Ζoτς

Ο Ομπράντοβιτς είναι έτοιμος να το ξανακάνει!

Όταν άρχισε η τελευταία επίθεση της Παρτίζαν στα 21’’ , ο τεχνικός της Ρεάλ Τσούς Ματέο ένιωσε τη γραβάτα του να τον πνίγει.

Η ομάδα του ήταν μόλις έναν πόντο μπροστά και απέναντί του είχε αντίπαλο τον Ζέλικο Ομπραντοβιτς.

Η κατάληξη γνωστή. Τρομερό νικητήριο τρίποντο του Πάντερ στο τελευταίο δευτερόλεπτο και η Παρτίζαν άλωσε με το καλημέρα το WiZink Center.

Τα σύννεφα στον Μαδριλένικο ουρανό είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου όταν η Ρεάλ έχασε στο Τελ Αβίβ από και έπεσε στην 3η θέση. Τα νέα είχαν φτάσει στη Βαρκελώνη και ο Σαρούνας Γιασικεβιτσιους (η Μπαρτσελόνα έπαιζε την επομένη με τη Βαλένθια) άνοιξε σαμπάνιες.

«Μάγκες κερδίζουμε και ησυχάζει το κεφάλι μας» είπε στους παίκτες του πριν βγουν στο παρκέ καθώς με νίκη η Μπάρτσα έβγαινε 2η – όπως και έγινε – και απέφευγε τη σύγκρουση με τον μέντορα του Σάρας, τον άνθρωπο των δαχτυλιδιών και των πλέι οφ.

Διότι εάν εντυπωσιάζουν οι 9 τίτλοι της Ευρωλίγκας που έχει κατακτήσει ο Σέρβος τεχνικός (10 έχει όλη η Ρεάλ μαζί που είναι η βασίλισσα της Ευρώπης και μετά ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ με 8) ο οποίος είναι…μια ομάδα μόνος του εξίσου εντυπωσιακό είναι το σερί των 20/21 προκρίσεων από πλέι οφ σε φάιναλ φορ ανεξάρτητα εάν η εκάστοτε ομάδα του είχε ή όχι πλεονέκτημα έδρας.

«Ο στόχος μας δεν είναι απλά η πρόκριση αλλά το 3-0 με δύο νίκες στη Μαδρίτη» δήλωσε ο Κέβιν Πάντερ πριν τον αγώνα και αυτό δείχνει την αυτοπεποίθηση που είχε και έκανε ένα εκπληκτικό τελευταίο δεκάλεπτο φτάνοντας συνολικά τους 26 πόντους και ανατρέποντας το 77-70 της Ρεάλ με 19-10 σερί στο τέλος.

Πολλά σουτ

«Έχω κάνει ένα εκατομμύριο σουτ με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω σουτάρει έτσι τη μπάλα. Δοκιμάζω διάφορες παραλλαγές, με σουτ μετά από ντρίμπλα, pull-up. Είναι επαναλήψεις που κρατάνε χρόνια. Είναι πράγματα που κάνω συνέχεια και σίγουρα αυτό θα συνεχίσω να κάνω» είπε χαρούμενος μετά τον αγώνα αλλά δεν μας είπε σε πόσες ομάδες είχε δώσει τέτοιες νίκες σε τόσο κρίσιμο σημείο στα πλέι οφ (γιατί με την Αρμάνι είχε χάσει για παράδειγμα αντίστοιχο σουτ νίκης).

Η διαφορά ήταν στην άκρη του πάγκου καθώς αυτή τη φορά έχει έναν προπονητή που είναι γαλουχημένος για αυτούς τους αγώνες, τα πλέι οφ και τα νοκ άουτ.

Ο Τσάβι Πασκουάλ ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη είναι πολύ καλός φίλος του Ζέλικο και έχουν μεταξύ τους μεγάλο αμοιβαίο σεβασμό. Μάλιστα ο Ισπανός έχει θετικό ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας με 8 νικες και 7 ήττες. Οταν όμως βρίσκονται στα πλέι οφ,ο Ζότς έχει ρεκόρ 8-1!

Εχοντας αποκλείσει εμφατικά μεταξύ άλλων δύο φορές ομάδες του Πασκουάλ με μειονέκτημα έδρας.

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 1-3 (2011) και Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 0-3 (2017) σε δύο σεζόν όπου το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του «Μίδα του μπάσκετ».

Πώς φτιάχτηκε ο μύθος

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ομπράντοβιτς δεν έφτιαξε τον μύθο του μόνο με τους τίτλους, αλλά με τον σεβασμό που έχουν όσοι δούλεψαν μαζί του στο πρόσωπο του. Στο πόσο κατάφερε να τους επηρεάσει την σκέψη τους, τον τρόπο που σκέφτονται το άθλημα και σε πολλές περιπτώσεις την φιλοσοφία ζωής τους.

Αθλητές σε διαφορετικές εποχές, που έχουν συνεργαστεί με πολλούς προπονητές και όταν γυρνάνε το μυαλό τους πίσω, αναγνωρίζουν τον Ομπράντοβιτς σαν σταθμό στην καριέρα τους, ως τον άνθρωπο που τους επηρέασε με τον τρόπο σκέψη του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Στο Σέρβο τεχνικό είχαν κολλήσει το προσωνύμιο «Γκαστόνε» μετά τα δύο πρώτα ευρωπαϊκά με τα σουτ στο φινάλε του Σάσα Τζόρτζεβιτς (Παρτίζαν-Μπανταλόνα το 1992) και του Κορνέλιους Τόμπσον (Μπανταλόνα-Ολυμπιακός το 1994).

Ναι αλλά από τότε πήρε άλλα επτά τρόπαια και δεκάδες ακόμα παιχνίδια με buzzer beater, άρα δεν…έτυχε αλλά πέτυχε!

Οταν η Μπανταλόνα έχασε ένα δικό της τρόπαιο το 1992 πήρε τον «φονιά» της και την έφτασε στη γη της επαγγελίας (1994) αποκλείοντας τη Ρεάλ με ντεζαβαντάζ έδρας στα πλέι οφ. Οι Μαδριλένοι που είχαν 15 χρόνια να πάρουν το τρόπαιο τον πήραν την επόμενη χρονιά και έκαναν τη δουλειά του με περίπατο στη Σαραγόσα (1995) όπου στέφτηκαν και πάλι πρωταθλητές Ευρώπης μετά από το 1980!

Η απογείωση στην Τουρκία

Ο Παναθηναϊκός απογειώθηκε με 5 ευρωλίγκες στα χέρια του Ζότς, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επίτεύγματά του ήταν ότι έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι δεν είχαν την τεχνογνωσία του αθλήματος και χρειάστηκε λίγο περισσότερος από ότι συνήθως.

Την δεύτερη μόλις χρονιά του την  έφτασε στο φάιναλ φορ, την τρίτη στον τελικό (όπου έχασε το τρόπαιο στην παράταση από ένα…χαστούκι του Χριάπα στη μπάλα στο τέλος του κανονικού αγώνα που έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο και ενώ η Φενέρ είχε γυρίσει από το -19 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη). Ομως την τέταρτη φορά η Φενέρ από τα πλέι οφ και μετά δεν…τους έβλεπε τους αντίπαλους της. Απέκλεισε με  περίπατο τον Παναθηναϊκό 3-0 στα πλέι οφ και το ίδιο άνετα νίκησε στον ημιτελικό τη Ρεάλ και στον τελικό τον Ολυμπιακό (2017).

Ο Ομπράντοβιτς πέτυχε να μείνει περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον στο πιο υψηλό επίπεδο, γιατί καταφέρνει κάτι απίστευτα δύσκολο. Να έχει την δίψα να διεκδικεί επίμονα κάτι που έχει κατακτήσει ξανά και ξανά και το περνάει στους παίκτες του.

Εξελίσσεται μέσα στα χρόνια και είναι κλασσικά διαχρονικός και παρότι έχει κατακτήσει τα πάντα, έχει την υπομονή για να ξεκινήσει έναν νέο επιτυχημένο κύκλο όταν κλείνει ο προηγούμενος.

Η Ρεάλ σαφώς και δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και μπορεί να ανακτήσει εκ νέου το πλεονέκτημα έδρας. Όμως απέναντι σε έναν προπονητή που έχει 20/21 προκρίσεις σε πλέι οφ (Μόνο η Μπασκόνια, Ταού τότε, τον είχε αποκλείσει με 2-1 όταν ήταν στον Παναθηναϊκό το 2006) σίγουρα δεν νιώθει άνετα.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024